Volledig scherm
© ANP

Funvlucht in een helikopter? In Limburg wordt het lastiger

Commerciële helikoptervluchten krijgen in Limburg minder speelruimte. De provincie heeft de regels voor deze zogenoemde funvluchten aangescherpt.

Zo is het maximumaantal vluchten per dag vanaf een bepaalde locatie gehalveerd: van 50 naar 25.

De aanscherping van de regels is mede het gevolg van een toenemend aantal klachten uit de samenleving over overlast van commerciële helikoptervluchten. Het gaat dan over onder meer bedrijfsuitjes of commerciële acties waarbij werknemers of klanten rondvluchten per helikopter kunnen maken. 

Strikter

Om die vluchten mogelijk te maken moet de provincie Limburg ontheffing verlenen voor het gebruik van bijvoorbeeld een weiland als start- en landingsplaats. De aangescherpte regels voor wat formeel ‘tijdelijk en uitzonderlijk gebruik luchtvaart’ heet, bieden de provincie meer ruimte om die ontheffing te weigeren. Ook de voorwaarden zijn strikter geworden.

De provincie zegt zowel rekening te houden met de zakelijke belangen van helikopterfirma’s als die van omwonenden en natuur en milieu. Er zijn strengere eisen opgenomen met betrekking tot de afstand tussen een start- en landingsterrein en woonhuizen. 

Daarbij wordt wel rekening gehouden met het type helikopter: hoe meer geluid die produceert, hoe groter de afstand. Ook de richtlijnen voor vluchten in het broedseizoen (1 maart tot 1 augustus) zijn aangescherpt. Als uit een quickscan blijkt dat er een broed­gebied in de buurt is, wordt in die periode geen ontheffing verleend.

Sinds 2009 zijn Gedeputeerde Staten bevoegd tot het verlenen van de ontheffingen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland