Volledig scherm
PREMIUM
Ben Claassen (links) en Andreas de Wilt van het bedrijf Casper plaatsen een microfoon op het dak van Terra Victa te Odiliapeel. Dit is onderdeel van het meetnet rond vliegbasis Volkel. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Geluidsmeetnet vliegbasis Volkel: heeft het zin?

VOLKEL - Na Leeuwarden krijgt ook de vliegbasis Volkel een meetnet om het geluid van de straaljagers permanent te registreren. Vandaag worden zes van de zestien geplande microfoons officieel in gebruik genomen. Wat kost dat, wat is het nut en waar is de informatie te vinden? Zes vragen.

1. Wat houdt zo’n geluidsmeetnet rond Volkel precies in? 

In totaal komen er in de verre regio rondom de vliegbasis Volkel zestien microfoons te staan. De eerste zes worden deze week geplaatst in Volkel, Mill, Odiliapeel, Veghel, Sint-Hubert en Wilbertoord. De rest volgt komende maanden. Samen vormen ze een systeem dat permanent het geluid registreert van de F-16's die vanaf Volkel starten of er landen. In Leeuwarden is het meetnet in november vorig jaar al in gebruik genomen. Ook daar komen zestien microfoons, de laatste exemplaren worden binnenkort geplaatst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland