Gennep belooft verbetering met schuldhulp

GENNEP - De schuldhulpverlening in de gemeente Gennep laat ernstig te wensen over. Reden voor het stadsbestuur om in te grijpen. De wachttijden moeten korter, er moet voldoende personeel beschikbaar zijn en de aanvrager moet beter behandeld worden.

Wie in Gennep in de schulden raakte, had een dubbel probleem. Niet alleen waren de schulden problematisch, door het verlies van een baan, door een scheiding, haperende verkoop van het huis of ongeluk en ziekte. 

Wie in het afgelopen jaar aanklopte bij de gemeente Gennep voor hulp, werd niet goed genoeg geholpen. Te lange wachttijden en geen adequate en gepaste bijstand zoals de gemeente zou moeten bieden. 

Volledig scherm
Wethouder Peter Lucassen van de gemeente Gennep. © Ed van Alem

Dat gaat veranderen, laat wethouder Peter Lucassen (sociale domein) weten. Lucassen weet dat de gemeente steken heeft laten vallen. ,,We hebben een stevig gesprek met onze ambtenaren gehad. Wie bij de gemeente aanklopt voor hulp, moet op de hoogte worden gehouden van de stappen die wij zetten. We nemen de mensen te weinig mee in dat traject. Achter de schermen is er vaak van alles gaande om de hulp bij problematische schulden voor elkaar te krijgen. Maar cliënten horen te weinig. De mensen moeten wel iets van ons horen. We moeten beter informeren.''

Oplopende wachttijden

Het afgelopen jaar zat de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente met personele problemen. Daardoor liepen de wachttijden op. Cliënten moesten soms maanden wachten voordat er een vervolggesprek was. 

Quote

Als iemand al een paar maanden de huur of energiere­ke­ning niet betaalt, zouden wij dat ook moeten weten

Lucassen stelt voor dat de gemeente ook al eerder optreedt. ,,We moeten beter de signalen in de gaten houden als het mis dreigt te gaan. Als iemand al een paar maanden de huur of energierekening niet betaalt, zouden wij dat ook moeten weten. Zodat we er vroeger bij zijn en de schulden niet zo hoog oplopen." 

Inmiddels is het personele probleem opgelost en is de aanpak van de schuldhulpverlening aangepast.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland