Volledig scherm
Judith Tönnissen geeft haar zoon Boaz een yogamassage. © Theo Peeters

Gennepse juf helpt kinderen ontspannen met speels yogaboek

GENNEP - Een mooi geïllustreerd voorleesboek dat op elke bladzijde eenvoudige yoga-massage-oefeningen aanbiedt. Speciaal voor kinderen.  Dat was er nog niet. Maar nu wel. Want school- en yogajuf Judith Tönnissen uit Gennep bedacht, schreef en maakte het. Bullseye Publishing wilde het meteen uitgeven. Zaterdag presenteert ze het boek bij haar Daltonschool De Klimop in Nieuw-Bergen. 

Volledig scherm
Een voorbeeldpagina uit het boek. © Judith Tönnissen kinderyoga

Ze staat al twintig jaar voor de klas in het primair onderwijs. Zo zag Judith Tönnissen uit Gennep dat kinderen steeds meer last hebben van overprikkeling. ,, Er komt veel op leerlingen af. Dat geldt ook voor mij als juf. Ik raakte mezelf steeds meer kwijt. De dingen die ik het leukst vond, raakten op de achtergrond.'' Daarom ging zij op zoek en kwam uit bij kinderyoga. Een manier om weer wat rust te brengen in het hectische leven van haar leerlingen. Bij kinderyoga moet je niet aan de volwassen variant denken, zegt de Gennepse. Het is veel speelser.

Volledig scherm
Een dubbelpagina uit het boek. © Judith Tönnissen kinderyoga

Ze kan zich het moment heel precies herinneren waarop kinderen in haar klas elkaar voor het eerst yogamassage gaven. ,,Die universele blik van ontspanning op het gezicht van de leerlingen bij het ondergaan van die massage. Mooi." Niet vreemd, weet Tönnissen. ,,Bij aanraking komt het hormoon oxytocine vrij. Dat zorgt ook bij massage en aanraking voor de ontspanning.'' Zij zweert erbij. Past het ook toe bij haar eigen zoons Boaz  (12) en Bram (14).  De titel van het voorleesboek is: 10 zachte warme mannetjes. Bedoeld zijn natuurlijk de tien vingers.

Maasland