Gijs Snijders wint Metworstrennen

VIDEO en FOTO'SBOXMEER - Gijs Snijders mag zich Koning van de Metworst noemen. De 17-jarige tiener versloeg maandagmiddag in een spannende finale van de traditionele paardenrace op het Vortums Veld de twee andere finalisten Rens Verberkt, winnaar van vorig jaar, en Roy van Eck.

Voor Snijders is het de tweede keer dat hij zich 'Kunning' van de Metworst mag noemen. Hij won ook in 2016. ,,Dit is het mooiste wat er is. Onbeschrijflijk! Hier leef je een heel jaar naartoe’’, aldus de 5 vwo-scholier op het Boxmeerse Elzendaalcollege.  

De 25-jarige Nick Peters won, onder het toeziend oog van vele duizenden toeschouwers, de finale bij de knollen. 

Afvalraces

Op carnavalsmaandag in Boxmeer komen sinds jaar en dag Boxmeerse ruiters in afvalraces tegen elkaar uit.  Alleen ongehuwde jongens, geboren in de gemeente Boxmeer, en getogen en woonachtig in het dorp Boxmeer mogen meedoen. Het oudst bekende reglement van de paardenrace tussen Sambeek en Vortum-Mullem stamt uit 1740. Dit wordt als het oprichtingsjaar van vereniging De Metworst gezien. Drie jaar geleden werd de Metworstrennen opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Volledig scherm
Ruiters strijden maandagochtend voor een felbegeerde finaleplaats. © foto Ed van Alem
Volledig scherm
Rens Verberkt was in 2017 Koning van de Metworst. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bermen langs 1e en 2e Stichting mogelijk beter met betonsloof

    Bermen langs 1e en 2e Stichting mogelijk beter met betonsloof

    OPLOO - De kans bestaat dat langs de Eerste en de Tweede Stichting in het buitengebied van Oploo de berm wordt versterkt met een betonsloof. Dat is een parallelle rand langs de rijbaan van gewapend beton. De gemeente Sint Anthonis overweegt deze oplossing te kiezen voor de bermversteviging als goedkopere variant. In heel de gemeente worden gevaarlijke bermen met gasbetonstenen verbeterd. Daarvoor is één miljoen euro gereserveerd. Inmiddels is van dat bedrag 665.000 euro verspijkerd.

Maasland