Volledig scherm
Hier moet het pad naar de nieuwe Brede School Oost komen. © Paul Moonemans

Grave wacht niet op rechter: bomen gekapt

GRAVE  - Bomen die in Grave moeten wijken voor een fietspad richting de Nieuwe Brede School Oost zijn de afgelopen dagen gekapt. Dit tot ontsteltenis van omwonenden die maandag bij de rechter de komst van het fietspad nog probeerden tegen te houden.

Door de kap van de bomen is er, mocht er geen fietspad komen, in ieder geval ruimte gekomen voor een zogenaamd onverhard geitenpaadje.

Quote

We hebben zwart op wit dat er niets gedaan wordt

Paul Moonemans

Volgens de gemeente Grave is het fietspad noodzakelijk om kinderen die naar de nieuw te bouwen Brede School Oost in Grave gaan de gelegenheid te geven dat op veilige manier met de fiets te doen. Een stukje van een meter of 10 vanaf de hoek van de Jan Luykenstraat en de Van Steenhuijslaan gaat door een bestaand bosje naar het terrein bij de huidige Visioschool, waarnaast de Brede School wordt gebouwd. Omwonenden vrezen dat niet alleen de fietsers er komen, maar dat vooral veel ouders er met de auto hun kinderen afzetten. En voor veel autoverkeer zijn de straten niet ingericht.

Afgelopen maandag stonden de omwonenden en wethouder Jeroen Joon namens de gemeente Grave nog tegenover elkaar voor de bestuursrechter in Den Bosch. De omwonenden vinden dat er voor een fietspad geen werkzaamheden verricht mogen worden, omdat er nog geen vergunning voor is. ,,We hebben zwart op wit dat er niets gedaan wordt tot ‘de vergunning onherroepelijk’ is geworden’’, zegt Paul Moonemans, die namens de bezwaarmakende bewoners van de omliggende wijk spreekt.

De brief waar Moonemans het over heeft dateert van februari vorig jaar. Toen duidelijk werd dat Grave niet langer wilde wachten, omdat de gemeente aankondigde ondanks de afspraken aan de gang te gaan, werd de gang naar de rechter gemaakt. Na de zomer gaat de nieuwe school immers open en moeten de toegangswegen klaar zijn.

Civiele rechter

,, De bestuursrechter heeft maandag aangegeven dat naar zijn mening de gemeente de gemaakte afspraken niet nakomt, maar dat hij dat formeel moet doorverwijzen naar de civiele rechter. Hij vroeg wethouder Jeroen Joon of hij daarop wilde wachten. Het antwoord van Joon was ‘nee’. ’s Middag zijn de bomen al gekapt.’’Joon had in deze krant voorafgaand aan de rechtszaak van maandag al laten weten dat de bomen gekapt zouden worden.

Moonemans: ,,Maar er zijn zoveel bomen en struiken weggehaald, dat het geen geitenpaadje meer is,  het is zo breed dat er een hele kudde geiten overheen kan.’’

Volgens Moonemans heeft de gang naar de civiele rechter om de kap tegen te gaan geen zin meer, ,,omdat de schade nu al is aangericht. Maar we gaan zeker nog proberen om het reguliere fietspad tegen te houden.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland