Volledig scherm
Directeur-bestuurder Cyril Crutz (links) van BiblioPlus en de Graafse wethouder Jeroen Joon ondertekenen de overeenkomst. © eigen foto

Handen af van biebs tot en met 2019

BOXMEER - Bibliotheken in het Land van Cuijk en in Gennep en Bergen blijven nieuwe ingrijpende bezuinigingen in elk geval tot en met 2019 bespaard. Dit tot hun grote opluchting. 

Dat is het gevolg van een vorige week gesloten nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de 'biebwethouders' van de zeven gemeenten en BiblioPlus.

Fijntjes herinneren

Directeur Cyril Crutz van de regionale bieborganisatie is zeer verheugd over de gesloten overeenkomst. Uit het akkoord spreekt volgens hem vertrouwen. Mocht een gemeente alsnog willen beknibbelen op geld voor de eigen biebs, dan zal Crutz de betreffende bestuurders de komende jaren fijntjes herinneren aan de nu gesloten overeenkomst. 

Crutz, van oorsprong communicatiewetenschapper en hiervoor hoofd marketing bij Veilig Verkeer Nederland, werd vorig jaar mei directeur-bestuurder van BiblioPlus tijdens een uiterst roerige periode met onder meer een reorganisatie met gedwongen ontslagen.

Biebs op scholen

,,Met deze samenwerkingsovereenkomst zijn de inwoners van het Land van Cuijk en Maasduinen ervan verzekerd dat er tot en met eind 2019 niet wordt bezuinigd op de bibliotheek. De samenwerkingsovereenkomst zegt hierover letterlijk dat de gemeenten tot die tijd niet mogen bezuinigen op onze ‘basisproducten’. Hieronder vallen naast de bibliotheekvestigingen ook de zestig bibliotheken op de basisscholen in de regio.’’

Crutz en zijn medewerkers kunnen naar eigen zeggen met 'deze garantie' en ruim 2 miljoen euro aan 'basissubsidie' de bibliotheken 'overtuigend omvormen naar lokale informatieknooppunten'. Want in de ogen van Crutz is de bibliotheek anno nu meer dan 'een boekenkast'. 

Grave

De voorbije jaren waren op z'n zachtst gezegd niet makkelijk voor de biebvestigingen in het noordoosten van Brabant en de kop van Limburg. De laatste twee jaar hebben gemeenten bij BiblioPlus nog voor 6 ton wegbezuinigd, een vijfde van de totale begroting. 

De ene gemeente snoeide nog harder in de biebvoorzieningen dan de andere. In Grave dreigde de bieb aan de Trompetterstraat vorig jaar zelfs nog even te verdwijnen, omdat de gemeente aanvankelijk wel erg hard meende te moeten korten op financiële ondersteuning. 

Taalcafés

Crutz is hoopvol gestemd over de nabije toekomst. ,,De lijst met samenwerkingspartners groeit elke week en de gemeenten zien steeds meer het belang van een vitale bibliotheek als verbinder voor basisvaardigheden en als lokaal podium voor kennisdeling. Zo zijn er onze drukbezochte Taalcafés voor nieuwkomers, de afgelopen maanden al in bijna alle vestigingen gestart. In Cuijk kwamen er laatst zelfs meer dan zestig deelnemers naar een sessie.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland