Volledig scherm
Het schooltje aan Den Hoek ging in 1928 dicht en is inmiddels gesloopt. foto Heem Sint Tunnis

Historie Sambeeksche Hoek in boekvorm

SINT ANTHONIS - De geschiedenis van de Sambeeksche Hoek in Sint Anthonis, ooit grondgebied van de oude gemeente Sambeek, verschijnt in boekvorm. Heemkundevereniging Sint Tunnis in Oelbroeck is de maker van het ruim tweehonderd pagina's tellende boekje waar een jaar of twee aan gewerkt is.

Grofweg ligt de Sambeeksche Hoek zuidelijk van de kern van Sint Anthonis en noordoostelijk van Oploo en omvat Den Hoek, Rondveld, Brugstraat en Korte Striep. Vooral boeren bevolkten het gebied, maar er stond ook een school en een melkfabriek. In 1942 werd de gemeente Sambeek opgeheven en werd bij de gemeente Oploo, St. Anthonis en Ledeacker gevoegd.

Boeren domineerden de Sambeeksche Hoek. Maar ook woonde er een bijzondere vrouw: Marie van Hoenselaar, geboren in Westerbeek, als driejarige naar de Sambeeksche Hoek verhuisd en de enige dochter van een schaapsherder. Zij mocht gaan studeren en richtte in 1922 in Sint Anthonis de eerste Huishoudschool van Brabant op. In 1936 werd een nieuwe school geopend. Ze zette zich voornamelijk in om de positie van de vrouw te verbeteren. Ze stierf in 1994 in Oss.

Zaterdag 9 april (13.00-17.00 uur) en zondag 10 april (11.00-17.00 uur) is in dorpshuis Oelbroeck de tentoonstelling over de Sambeeksche Hoek. Het boek Sambeeksche Hoek is er dan ook te koop.

Maasland