Volledig scherm
Een monteur plaatst zonnepanelen op het dak van een woning. © ANP

Hoe maak je je huis duurzaam? In Cuijk kun je vanaf volgende maand op spreekuur in de bieb

CUIJK - Cuijk krijgt een ‘energiehuis’. In de bibliotheek in Cuijk begint volgende maand een proef van een half jaar met spreekuren voor gratis advies over hoe je je huis duurzamer kunt maken.

Voor de energiehuis-proef werkt de gemeente Cuijk samen met regionaal energieloket Brabant Woont Slim (BWS). BWS-medewerkers voeren deze zogeheten energiegesprekken in spreekruimtes in de bieb. 

Telefonisch advies

Bij dit overheidsloket kunnen onder anderen inwoners van het Land van Cuijk al telefonisch advies krijgen over energiebesparende maatregelen als de nieuwste isolatie en zonnepanelen. Een ‘persoonlijk en deskundig gesprek’ is volgens BWS belangrijk voor mensen om daadwerkelijk over te stappen op energiebesparende maatregelen. Daarnaast zijn vaste openingsdagen en - tijden en goede communicatie hierover heel belangrijk.

Zonder afspraak

Energieloket BWS begint met tweewekelijkse energiegesprekken. Een spreekuur van twee uur, zowel met als zonder afspraak. BWS verwacht dat er in het begin gemiddeld twee tot vier gesprekken per spreekuur gevoerd worden.

Op de website Brabantwoonslim komt een aparte pagina rond ‘Cuijks Energiehuis’. Inwoners kunnen zich hier aanmelden voor een afspraak in de bibliotheek van Cuijk. 

Motie GroenLinks

De komende proef vloeit voort uit een vorig jaar aangenomen raadsmotie van GroenLinks-raadslid Mike van Diemen. Van Diemen zegt in een reactie heel tevreden te zijn over de nu gepresenteerde aanpak. ,,Samen met de bibliotheek is er nu een mooie Cuijkse manier gevonden om mensen persoonlijk duurzaamheidsadvies te geven. Dat is precies wat we wilden bereiken.’’

De Cuijkse opzet van het energiehuis kost de gemeente eenmalig 295 euro. De eerste twee energiegesprekken kosten de gemeente 145 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland