De Bossche hoofdofficier van justitie Nicole Zandee
Volledig scherm
De Bossche hoofdofficier van justitie Nicole Zandee © Dolph Cantrijn

Hoofdofficier van justitie: 'Mentaliteit Brabantse burger is groot maatschappelijk probleem'

DEN BOSCH - De mentaliteit van de Brabander is een sta-in-de-weg bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dat zegt de Oost-Brabantse hoofdofficier van justitie Nicole Zandee in Opportuun, het magazine van het Openbaar Ministerie. 

In een interview over de aanpak van de 'ondermijnende' criminaliteit zegt Zandee letterlijk: ,,Een groot maatschappelijk probleem in het Zuiden is de mentaliteit van de burger en de maatschappelijke weerbaarheid. Er wordt niet geklikt, men pikt graag een graantje mee en men belt niet met de politie als er een probleem is met criminelen." 

Normbesef 

De Bredase officier van justitie Greetje Bos maakte in januari soortgelijke opmerkingen  in het boek 'De achterkant van Nederland', van Pieter Tops en Jan Tromp. Bos noemde Brabant 'een soort van Sodom en Gomorra'. En: ,,Laten we zeggen dat men hier last heeft van een zwak ontwikkeld normbesef". 

Quote

Laten we zeggen dat men hier last heeft van een zwak ontwikkeld normbesef

Greetje Bos, officier van justitie in Breda

Burgemeesters, politiechefs en officieren van justitie riepen de voorbije jaren de Brabantse burgers diverse keren op om vaker melding te maken van verdachte zaken, bijvoorbeeld bij Meld Misdaad Anoniem. Zeker als het gaat om vermoedens van een drugslaboratorium of wietplantage zouden de burgers de autoriteiten veel meer kunnen helpen, zo was de boodschap. Omroep Brabant schreef donderdag dat uit eigen onderzoek zou blijken dat één op de vijf Brabanders het niet zou melden als ze wisten dat de buren een drugslaboratorium zouden hebben. Enkele Brabantse burgemeesters zeiden in september dat ze juist een stijgende meldingsbereidheid  zien bij hun inwoners. 

Overigens zegt hoofdofficier Zandee in het interview met Opportuun ook dat justitie in Brabant kampt met een 'gigantisch handhavingstekort' kampt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland