Volledig scherm
Met de Vierdaagse van Nijmegen trekt jaarlijks al een wandellegioen door Cuijk. Vanaf 2019 heeft Cuijk, als het aan een groepje Cuijkenaren ligt, ook weer een Kennedymars. © Ed van Alem

In 2019 weer 'Kennedymars' vanuit Cuijk

CUIJK - De 'Kennedymars' van Cuijk beleeft in 2019 een herstart. Niet onder de naam Kennedymars zoals in 2016 en 2017 deze prestatietocht gehouden werd, maar als de '80 Land van Cuijk'. Streefdatum is de derde zaterdag van mei.  

Een groepje Cuijkenaren onder aanvoering van Robèrt Cooijmans, sinds eind vorig jaar de nieuwe voorzitter van de wijkraad van De Valuwe, tekent voor de organisatie van de nieuw leven in te blazen, in een etmaal te volbrengen monsterwandeltocht van 80 kilometer. 

Middelpunt van de Kennedymars-nieuwe-stijl moet de Grotestraat in Cuijk worden. Cooijmans: ,,Omdat we de deelnemers door alle gemeenten van het Land van Cuijk willen laten lopen, werken we met twee lussen van 40 kilometer die uitkomen op de Grotestraat. Dat is ook goed voor de horeca daar. Zeker nadat de Grotestraat later dit jaar is opgeknapt en cafés grotere terrassen mogen hebben.’’ 
Beoogde finishlocatie is het Kerkplein in Cuijk. 

,,Door volgend jaar voor eind mei te kiezen zitten we nog ruim voor de Vierdaagse van Nijmegen. Ook zitten we Kennedymarsen in Someren en Waalwijk dan niet in het vaarwater’’, zegt Cooijmans, die zelf de eerste twee edities in Cuijk heeft uitgelopen en ook meerdere malen heeft meegedaan aan die van Waalwijk en Someren. 

Maaskade

Even is nog overwogen om start en finish op de Maaskade te houden, waar ook altijd de feestelijke doortocht van de Vierdaagse is. Cooijmans: ,,Maar daarmee doe je, vinden we, de horeca in het centrum tekort. Zeker nu er voor de horeca in de straks gerenoveerde Grotestraat grotere terrassen mogelijk zijn.’’  

De eerste contacten met de horeca, de gemeente Cuijk en de landelijke wandelsportbond zijn, aldus Cooijmans, al gelegd. De vergunning die aangevraagd zal worden bij de gemeente, gaat uit van maximaal duizend deelnemers. De Cuijkse Kennedymars in 2016 en 2017 trok vijf- tot zeshonderd wandelaars. 

Dat de regio Cuijk het dit jaar zonder dit wandelevenement moet doen, komt omdat de vorige organisator zijn financiële verplichtingen niet na kwam. 

De nieuwe organisator Cooijmans: ,,We willen niets te maken hebben met onze voorganger. Wat daar is gebeurd, kunnen wij niks aan doen. Wij beginnen met een schone lei. Vandaar met '80 Land van Cuijk' ook een geheel andere naam, kort en krachtig.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland