Volledig scherm
De gevel bij het Joods monument in Cuijk moest in het voorjaar van 2018, vlak voor de Dodenherdenking, gestut worden. © Theo Peeters

In 2020 weer herdenking omgekomen Joden Cuijk bij monument

CUIJK - Cuijk kan waarschijnlijk volgend jaar op 4 mei zijn Joodse oorlogsslachtoffers weer herdenken op de plek waar het hoort, bij het Joods monument. Het gebouwtje achter de voorgevel wordt herbouwd.

Herdenken kon eerder dit jaar en in 2018 niet bij de natuurstenen vloer met Davidster aan het Maasveld, nabij de Maasboulevard. Omdat in 2018 bij graafwerkzaamheden het gebouw achter de monumentale voorgevel dusdanig zwaar beschadigd raakte, dat er geen redden meer aan was. De voorgevel kon ternauwernood gestut worden en zo behouden blijven.

Stationsplein

De plechtigheid in Cuijk ter ere van overleden Joodse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog is de laatste twee jaar noodgedwongen gehouden op het Stationsplein in Cuijk, omdat betrokkenen herdenken bij een gestutte voorgevel met hekwerk eromheen geen gezicht vinden. 

De ontwikkelaar die van het woonhuis bij het Joods monument een bed and breakfast maakt, gaat de synagoge achter de overeind gebleven voorgevel herbouwen. Hij moet dan wel voor 1 oktober de fundering voor de herbouw klaar hebben. Omdat na die datum het zogeheten hoogwaterseizoen begint. Dan mag tot april in de nabijheid van de Maas niet meer in de grond gewerkt worden.

Zorgen PvdA

PvdA-raadslid Rob Poel, die zich al eerder zorgen maakte over wanneer weer op de daarvoor bedoelde 'historische locatie’ Joodse oorlogsslachtoffers herdacht kunnen worden, uitte in de raadsvergadering gisteravond zijn ongerustheid over de datum van 1 oktober. Maar volgens wethouder Maarten Jilisen heeft de pandeigenaar de gemeente toegezegd de grondwerkzaamheden deze maand af te ronden. 

Burgemeester Wim Hillenaar: ,,Het zou heel fijn zijn om in 2020, bij 75 jaar dodenherdenking, bij het Joods monument weer te kunnen herdenken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland