Volledig scherm
De naam van de nieuwe fusiegemeente wordt Land van Cuijk. Of Mill alsnog aanhaakt bij Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis moet volgende maand duidelijk worden. © Rudi Gerrits / De Gelderlander

In december raadsdebat Mill over bestuurlijke toekomst

MILL - De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert gaat op 12 december in debat over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. 

Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering. 

Zelfstandig of niet?

Mill moet snel knopen doorhakken hoe verder: zelfstandig blijven of alsnog aanhaken op het lopende herindelingsproces, waarin de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis zitten.
Deze drie gemeenten gaan, hebben ze vorige week in de afzonderlijke gemeenteraden nog een keer vastgelegd, per 1 januari 2022 op in een nieuwe gemeente, goed voor 65.000 inwoners. 

‘Kleine’ fusie

Mill zit in een lastig parket, omdat het sinds 2014 al één ambtelijke organisatie vormt met de buren Cuijk en Grave. Maar Cuijk heeft eerder dit najaar besloten uit die ambtelijke samenwerking te stappen.
Daarmee is ook definitief een ‘kleine’ fusie in het Land van Cuijk van Mill met Cuijk en Grave van de baan.

CDA, als enige van de drie raadsfracties in Mill voorstander van een grote gemeente Land van Cuijk, kwam donderdagavond met een motie waarin opgeroepen werd de vergadering van 12 december te gebruiken voor ‘een openbaar debat’ over de bestuurlijke toekomst. Mark Janssen: ,,We willen een inhoudelijk debat in een openbare raadsvergadering.’’ 

Myllesweerd

Janssen refereerde nog aan de drukbezochte inwonersbijeenkomst eind september in Myllesweerd over hoe Mill verder moet. Op die avond bleek dat veel aanwezigen zich grote zorgen maken over het zelfstandige Mill. 

Vier Kernen Partij en Algemeen Belang’90, die samen de coalitie vormen en weinig op hebben met een grote herindeling, vonden de CDA-motie overbodig. Anne Derks (VKP): ,,Omdat we tijdens die vergadering toch al zouden praten over in te dienen zienswijzen op het herindelingsontwerp van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Zienswijzen en bestuurlijke toekomst hangen samen.’’

Zorgen

Ondanks het raadsdebat volgende maand zijn er zorgen bij oppositiepartij CDA over ‘hoe breed’ het debat straks echt gevoerd wordt. Janssen: ,,Het moet niet alleen over de zienswijzen gaan.’’

Intussen onderzoekt een extern deskundige op initiatief van de raad en burgemeester Antoine Walraven toekomstige ambtelijke varianten en de bijbehorende financiële gevolgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland