Volledig scherm
Mark van den Oever treurt te midden van zijn vernielde bomen.

Kerstbomen in Zeeland bruut vernield, zes jaar werk voor niets

ZEELAND/SINT-HUBERT - Een groot raadsel en een grote schadepost voor boomkweker Jan van den Oever. 10.000 van zijn kerstbomen zijn bruut vernield. Zes jaar werk is voor niets geweest.

Boomkweker Jan van den Oever staat voor een raadsel. Wie vernielt er 10.000 van zijn kerstbomen aan de Peelweg in Zeeland?

Geen kwajongens

,,Dit is zeker niet het werk van een paar kwajongens", stelt Van den Oever, van de gelijknamige kwekerij uit Sint-Hubert. 10.000 kerstbomen van Van den Oever die op het perceel op de hoek van de Peelweg en Witte Dellen in Zeeland staan, zijn bruut vernield.

De toppen van de bomen zijn er met een snoeisnaar uit geknipt. Op de grond zijn ze achtergelaten. Weg bomen, weg werk van zes jaar, weg zo'n 50.000 euro.  ,,Daar zijn de daders zeker een paar dagen mee bezig geweest", stelt Van den Oever. Hij en zijn zoon Mark hebben een bedrijf in ambachtelijke producten. Ze hebben een boerderijwinkel in Sint-Hubert en daarnaast houdt met name Mark zich bezig met het kweken van kerstbomen. 

Nordmannen

Van den Oever heeft bomen in Wanroij en Zeeland en elk jaar verkoopt hij er honderden in binnen- en buitenland aan supermarktketens, de groothandel, tuincentra en wederverkopers. Voornamelijk nordmannen, maar dan niet uit Denemarken geïmporteerd maar geheel zelf gekweekt. De bomen die nu vernield zijn, zijn voornamelijk sparren. Sommige waren bijna 2 meter hoog. Maar ook een aantal nog piepkleine boompjes zijn hun top kwijt.

Quote

Dat is dus zes jaar werk voor niets geweest. Een schadepost van zo'n 50.000 euro

Jan van den Oever

De 'getopte' bomen zijn volgens Van den Oever een jaar of zes oud. ,,Dat is dus zes jaar werk voor niets geweest. Een schadepost van zo'n 50.000 euro", schat Van den Oever. Maar misschien nog wel erger is dat Van den Oever geen idee heeft wat de reden is van de vernieling. "Is dit iemand die iets tegen ons heeft? We weten niet waarom dit is gebeurd."

Aangifte

Van den Oever heeft aangifte gedaan bij de politie en hij hoopt dat er getuigen zijn die zich melden als ze iets gezien hebben.  ,,Een paar rijen kerstbomen langs het fietspad zijn ook vernield, misschien dat het overdag gebeurd is en dat er fietsers voorbij zijn gekomen die iets gezien hebben. Vandaar ook de oproep van de wijkagent van Zeeland op Facebook."

Daar stromen de reacties binnen van mensen die niet begrijpen waarom zoiets gebeurt en de familie Van den Oever sterkte wensen.

Maasland