Volledig scherm
In zijn collages stelt Deenen het misbruik door de kerk en de hypocrisie aan de kaak.

Kunstenaar verwijdert omstreden werk over seksueel misbruik

OTTERSUM - Kunstenaar Jos Deenen uit Venlo verwijdert een kunstwerk van een nog te openen expositie in Ottersum (Noord-Limburg) dat aanstootgevend zou zijn. Het stelt seksueel misbruik door de kerk aan de kaak.

Deenen verwijdert zijn installatie onder protest. Hij heeft het maandag geplaatst in de entree van het cultureel podium en was daartoe uitgenodigd door de organisator van de expositie. Dinsdagochtend werd Deenen gevraagd om het werk op een andere plek in het gebouw neer te zetten. "Dat weiger ik", zegt hij. "Als dit werk geen geprononceerde plek mag hebben, hoort het daar helemaal niet thuis." Hij is woedend.

De installatie behelst onder meer drie kruisen met in het midden een foto van de paus. Op de kruisen staan fragmenten uit krantenartikelen waarin over seksueel misbruik door kerken in Amerika wordt geschreven. Het maakt deel uit van een expositie van 41 kunstenaars die op Hemelvaartsdag wordt geopend. De samensteller van de expositie, Huub de Bode, staat volledig achter de keuze om het werk in de entree te plaatsen, maar heeft begrip voor het standpunt van zijn collega's van Roepaen die vinden dat het niet in de entree hoort. "Die redeneren dat wij geen autonome kunstgelarie zijn, maar een plek waar ook evenementen en concerten plaatsvinden. Bezoekers die niet voor de kunst komen, kunnen aanstoot nemen aan het kunstwerk. Dat zou de naam van ons podium geen goed doen, zo vinden zij." Volgens Bode hangt tegenover de kruisen een werk dat het geslacht van God als thema heeft en waarin wat explicietere beelden zijn verwerkt.

"Ze noemen de tentoonstelling nog wel K@R-t-Blanche (carte blanche, red.)", zegt de kunstenaar. "Mooi niet dus. Nou ben ik ineens de aanstichter van de problemen terwijl de kranten vol staan van misbruik door de kerk. Wees toch niet zo kortzichtig. In Venlo, Maastricht en Vlissingen heb ik dit ook tentoongesteld, daar kon het wel." Hij haalt het werk woensdagmiddag weg. "Op Bevrijdingsdag. De dag waarop vrijheid centraal staat. Kan het nog ironischer?"

Klik hier voor een item van Omroep Zeeland over het werk van Deenen.

Volledig scherm
Het omstreden werk dat uit de entree van Roepaen verwijderd moet worden, hier op een expositie in Vlissingen.
Volledig scherm
Een van de andere werken van Jos Deenen over het thema misbruik door de kerk.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland