Volledig scherm
De Maas bij Gennep. © Theo Peeters

Limburg krijgt toch één waterschap

MAASTRICHT/GENNEP - De twee Limburgse waterschappen gaan definitief fuseren. Dat heeft het provinciebestuur gisteren besloten. De besturen van de twee waterschappen zijn het er niet mee eens.

Als het aan het provinciebestuur ligt, komt er een einde aan het zelfstandig bestaan van de huidige waterschappen Roer en Overmaas (Roermond en ruwweg alles ten zuiden daarvan) en Peel en Maasvallei (alles ten noorden van Roermond).

In principe moeten beide in het voorjaar van 2015, als de nieuwe waterschapsverkiezingen worden gehouden, één provinciebrede organisatie vormen. "Maar over de termijn zouden we het nog met de waterschappen kunnen hebben", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Bert Kersten (PvdA). "Zeker als dat zou helpen om er alsnog samen uit te komen. En de fusie dus uiteindelijk niet het karakter van een gedwongen fusie heeft."

Beide waterschapsbesturen hebben zich uitgesproken tegen een fusie, maar Gedeputeerde Staten zetten die dus toch door. "Belangrijkste reden daarvoor is dat beide organisaties hun taken nu nog wel net aankunnen, maar dat ze de komende jaren onvermijdelijk gaan vastlopen", zegt Kersten, die zich daarbij baseert op een eerder dit jaar gepubliceerd rapport.

Bestuursvoorzitter Toine Gresel van Peel en Maasvallei vindt dat de provincie uit dat rapport veel te verstrekkende conclusies trekt en spreekt van een "vooringenomen standpunt". Gresel doelt op het feit dat de fusiewens al was opgenomen in het provinciale coalitieakkoord.

Provinciale Staten moeten formeel nog akkoord gaan met de samensmelting van de organisaties.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland