Handbalvereniging MHV is een van de belangrijkste gebruikers van de Millse sporthal De Looierij.
Volledig scherm
Handbalvereniging MHV is een van de belangrijkste gebruikers van de Millse sporthal De Looierij. © Ed van Alem

Mill: liever oude sporthal opknappen dan een nieuwe bouwen bij Fitland

MILL - Burgemeester en wethouders van Mill en Sint Hubert kiezen ervoor om voorlopig de huidige gemeentelijke sporthal De Looierij te blijven gebruiken. Ze doen dat na overleg met de gebruikers van de sporthal. Deze oplossing is goedkoper dan alternatieven.

Andere opties zijn het bouwen van een nieuwe, hypermoderne sporthal elders in Mill. Of een sporthal laten inbouwen bij sport- en gezondheidscentrum Fitland en die als gemeente huren. De gemeente heeft hier echter geen diepgaande haalbaarheidsonderzoeken naar gedaan. 

Verouderde kleedruimten

De sporthalgebruikers – handbalclub MHV, volleybalvereniging Apollo en Badmintonclub Mill – zijn volgens de gemeente zeer tevreden over de huidige sporthal.
Punt van zorg volgens de clubs zijn met name de verouderde kleedruimten en de douches. Volgend jaar zouden deze moeten worden aangepakt. Een jaar later zou dan een besluit moeten vallen hoe de sporthal moet verduurzamen voor de toekomst, met onder meer zonnepanelen, ledverlichting en moderne isolatie. Alles bij elkaar gaat dit de gemeente zo’n miljoen euro kosten.

De gemeente vindt dat de sportvoorziening na bijna veertig jaar van binnen nog steeds de uitstraling geniet van ‘een volwaardige sporthal’. Enkele jaren geleden is de sportvloer nog gerenoveerd. Maar er moet de komende jaren hoognodig meer vervangen en gerepareerd worden. Het tegelwerk en het sanitair in de kleedlokalen is, gelet op schimmelvorming, ook aan vernieuwing toe. Dit had vorig jaar al moeten gebeuren, maar is uitgesteld.
Voor 2021 staat nu vervanging van het dak, de vouwwand en de lift op de rol.

De gemeenteraad had burgemeester en wethouders vorig jaar opgeroepen in kaart te brengen wat er wel en niet mogelijk is met De Looierij. Aanleiding: een lichte daling in de verhuur en naderend groot onderhoud.

Appartementen

De bouw van een nieuwe sporthal is een stuk duurder; de geraamde kosten zijn 5 miljoen euro. De locatie aan de Langenboomseweg springt hierbij in het oog. Daar zitten al twee basisscholen, het Merletcollege en de voetbalclub. Op de plek van De Looierij zouden dan appartementen kunnen komen.


Ook in het geval van de bouw van een nieuwe sporthal onder het grote dak van Fitland (à 1,6 miljoen euro), komt de plek van de huidige sporthal vrij voor woningbouw. Op een nieuwe sporthal als optie wordt ‘positief’ gereageerd door de sportclubs. Maar dan moet de nieuwbouw wel in de directe buurt van de scholen komen aan de Langenboomseweg.  Bij de Fitland-variant vragen de clubs zich af of de belangen van de verenigingen dan nog wel op de eerste plaats komen.

Sportstichting

Een mogelijk vierde scenario, waarbij De Looierij wordt overgedragen aan een (sport)stichting waarin verenigingen zitting hebben, is ook besproken. Maar wordt door de clubs nu niet haalbaar geacht.

De gemeenteraad mag zich in de eerstvolgende raadsvergadering, op 26 september, uitspreken over hoe nu verder met De Looierij.

De sporthal aan de Brandsestraat in Mill wordt sinds 1981 gebruikt. Handbalvereniging MHV is met volleybalclub Apollo een van de belangrijkste gebruikers. Samen zijn deze clubs goed voor bijna vijfhonderd leden. Verder wordt er ook korfbal gespeeld, evenals zaalvoetbal en badminton.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland