Volledig scherm
Het verkiezingsdebat van De Gelderlander in Mill, enkele dagen voor de raadsverkiezingen van 21 maart. Met vanaf links Jos van den Boogaart (AB'90), Anne Derks (VKP) en Mark Janssen (CDA). © Ed van Alem

Mill: Van Daal en Van den Boogaart blijven wethouder, CDA buitenspel

MILL - De lokale Millse partijen Algemeen Belang'90 en Vier Kernen Partij vormen ook de komende vier jaar de coalitie in de gemeente Mill en Sint Hubert. Dit betekent ook dat Erik van Daal (VKP) en Jos van den Boogaart (AB'90) wethouders zullen blijven.
  

De twee partijen hebben dat vandaag laten weten. Ze haalden bij de raadsverkiezingen op 21 maart elk vier zetels. Bij elkaar opgeteld is dat net genoeg voor een raadsmeerderheid. 

CDA, met zeven van de vijftien zetels drie weken geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar, staat daarmee buitenspel. Vorige week nog werd ook het CDA in buurgemeente Sint Anthonis buitengesloten als glorieuze winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.  

Teleurgesteld

Het Millse CDA onder leiding van Mark Janssen had de voorbije weken zowel met VKP als AB'90 gesproken over het vormen van een zogeheten brede coalitie. Maar volgens Janssen ontbrak bij hen het vertrouwen om met het CDA, de voorbije jaren oppositiepartij in Mill, in zee te gaan.
CDA-wethouderskandidaat Mark Janssen uit Wilbertoord reageerde maandagavond hevig teleurgesteld. ,,We hebben het gevoel geen echte kans te hebben gehad. Terwijl wij ons in de gesprekken heel open hebben opgesteld.’’ Bekend is dat het CDA voorstander is van één grote gemeente Land van Cuijk, terwijl de andere twee fracties in de gemeenteraad niks zien in zo'n grote fusiegemeente. VKP uitte ook zijn twijfels over 'de haalbaarheid en betaalbaarheid van enkele CDA-speerpunten'.

Kiezers buitenspel

CDA-leider Janssen vindt dat door het CDA te passeren ook de kiezers 'buitenspel staan'. ,,We zijn veruit de grootste geworden met liefst 46 procent van de stemmen. Dat VKP en AB nu samen een coalitie gaan vormen, doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. Het lijkt erop dat wij bij voorbaat geen eerlijke kans hebben gekregen.’’  

VKP, als tweede partij uit de verkiezingen gekomen in Mill, zegt wel degelijk 'een serieuze poging' ondernomen te hebben om met het CDA een coalitie te vormen. Enkele inhoudelijke verschillen, onder meer over een gemeentelijke herindeling, gingen in drie 'informatieve gesprekken' volgens VKP, zo schrijft het maandag in een verklaring, ook van tafel. Maar het CDA zou niet bereid zijn geweest dit ook vast te leggen in een coalitieprogramma. Daarom was er volgens VKP 'geen vertrouwensbasis' meer. Met AB'90, VKP's huidige coalitiepartner, was en is er 'een betere vertrouwensbasis' en zijn, aldus VKP, de inhoudelijke verschillen kleiner. Dat geeft de inwoners ook 'een meer solide en stabiel gemeentebestuur'.     

AB'90 en VKP gaan nu de komende weken een nieuw coalitieprogramma schrijven, op basis waarvan Mill de komende vier jaar bestuurd gaat worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland