Volledig scherm
De provinciale weg door Sint Hubert. © Ed van Alem

Minder geluidsoverlast bij Brabantse wegen

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant gaat extra maatregelen nemen om te zorgen dat er minder geluidsoverlast is bij de provinciale wegen. Onderzocht gaat worden welke maatregelen genomen kunnen worden bij woningen die een geluidsbelasting van 60 decibel hebben. 60 decibel is vergelijkbaar met het geluid van een draaiende wasmachine of een straaljager op 6 kilometer hoogte.

De norm die niet overschreden mag worden is 65 decibel. ‘Behalve het toepassen van stil asfalt of de aanleg van geluidsschermen of –wallen wordt ook bekeken of gevelmaatregelen geluidoverlast kunnen wegnemen’, laat gedeputeerde Christophe van der Maat in een verklaring van de provincie weten. 

Gevelmaatregelen kunnen het aanbrengen van geluidwerend glas zijn, of het dichtmaken van kieren en naden bij ramen en deuren en het isoleren van muren en daken. Bijkomend voordeel is dat de maatregelen aan de huizen een positief effect hebben op energieverbruik en minder warmteverlies hebben.

Subsidie

Voor de maatregelen aan woningen voert de provincie subsidie in. Woningen waar tussen de 60 en 65 decibel wordt gemeten kunnen een bijdrage van 25 procent in de kosten krijgen. Dat kan oplopen tot 100 procent voor woningen met een geluidoverlast van meer dan 70 decibel. Voor de nieuwe subsidiemaatregel trekt de provincie iedere vijf jaar 1,5 miljoen euro uit. Dat bedrag komt bovenop het geld voor stil asfalt en benodigde geluidsschermen.

Volgens de provincie komen in heel Brabant 5.700 woningen in aanmerking voor de regeling.

Onderhoud provinciale wegen

De provincie wil de maatregelen aan woningen gelijk laten lopen met onderhoudswerkzaamheden aan de provinciale wegen. ‘Uitgaande van de planning dat een provinciale weg iedere tien jaar voor onderhoud aan bod komt, komen dus binnen tien jaar woningen die te veel geluidsoverlast hebben in aanmerking voor de subsidie’, laat de provincie weten.

Bewoners van panden die voor de regeling in aanmerking komen, krijgen tegen die tijd bericht van de provincie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland