Volledig scherm
Sociale huurwoningen van Mooiland in aanbouw. © Ed van Alem

Mooiland verlaagt huren 2.200 woningen

GRAVE - Woningcorporatie Mooiland verlaagt per 1 juli de huren van 2.200 woningen in Noordoost Brabant en Gennep. Het doel is om verschillen die er zijn ontstaan in een straat of een appartementencomplex te verkleinen. Gemiddeld wordt de huur met 20 tot 30  euro verlaagd.

Om de ongelijkheid in huurprijs te verkleinen zullen in andere gevallen de huurprijs gelijk blijven of juist verhoogd worden. ,,Maar nooit met de maximaal toegestane huurverhoging’’, laat woordvoerder Elice Gritter van Mooiland weten. Voor zo’n 1.800 huurders wordt de huur bevroren. De huurverhogingen die worden toegepast liggen tussen de 1,4 en 3 procent. De grootste groep, circa 3.200 woningen, krijgt een verhoging van 2,5 procent.

Verschillen in huurprijs zijn ontstaan door de verschillende momenten waarop een huurcontract is afgesloten, legt de woningcorporatie uit. ,,Een huurder die al jaren in dezelfde woning woont, betaalt vaak een lagere huur dan de buurman die er net is komen wonen. Toch kan het ook andersom zijn. Die verschillen zijn soms moeilijk uit te leggen en buren praten daar met elkaar over. We willen de verschillen tussen huurprijzen van soortgelijke woningen graag verkleinen.’’ Uiteindelijk moeten de woningen verhuurd worden tegen de streefhuur. Streefhuur wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. Mooiland hanteert voor de streefhuur gemiddeld 75 procent van de maximaal toegestane huurprijs voor een woning.

Quote

Een huurder die al jaren in dezelfde woning woont, betaalt vaak een lagere huur dan de buurman die er net is komen wonen

Elice Gritter, Mooiland

De maatregelen die Mooiland treft, gelden alleen voor huurders met een inkomen van maximaal 41.056 euro, de doelgroep van de wonincorporatie. 
Mensen die meer verdienen krijgen een inkomensafhankelijke verhoging van maximaal 5,4 procent. Uitzonderingen hierop zijn mensen met een AOW en huishoudens met vier of meer personen. ,,Dat wordt gedaan om het zogenaamde scheefwonen tegen te gaan'', zegt Gritter.  Scheefhuurders zijn mensen die met een jaarinkomen van boven de 41.056 euro toch in een sociale woning wonen.
,,Als de huizen waar nu scheefhuurders wonen  vrijkomen en weer verhuurd worden aan mensen uit de doelgroep, wordt de huurprijs weer afgetopt naar de streefhuur'', legt Gritter uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland