Volledig scherm
De vliegtuigromp komt aan bij het museum in Overloon. © Oorlogsmuseum Overloon

Nachtelijk transport brengt vliegtuig bij museum Overloon

OVERLOON  - Bij het Oorlogsmuseum in Overloon is vannacht een Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog aangekomen. Vanwege de afmetingen was vervoer alleen in de nacht toegestaan.

De vleugels waren woensdag al gearriveerd, maar de ruim zeven meter brede vliegtuigromp werd in de daaropvolgende nacht vervoerd, vanuit Duitsland. 

Het vliegtuig is tijdens de oorlog onder andere ingezet geweest bij het Rijnoffensief, voor de luchtlandingen van Operation Varsity. Daardoor konden geallieerde troepen in maart 1945 succesvol de Rijn oversteken en zo de opmars naar Berlijn voortzetten.

Tot 2008 heeft het toestel nog gevlogen. Sindsdien stond het geparkeerd, eerst in Nederland en later in een militaire hangar op vliegveld Weeze (Duitsland). De restauratie van dit toestel is een vrijwilligersproject van het museum. Publiek kan meekijken want er wordt gewerkt in het museum zelf. Dat duurt ongeveer een jaar, waarna het toestel er weer uitziet zoals in maart 1945.

Het vliegtuig is in de Britse variant bij het publiek beter bekend als een Dakota, maar de officiële benaming van deze Amerikaanse versie is Douglas C-47 Skytrain.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
  1. Roemer is bij SP in Boxmeer altijd welkom

    Roemer is bij SP in Boxmeer altijd welkom

    BOXMEER - De SP in Boxmeer wil in gesprek met Emile Roemer om te kijken of hij zich voor de plaatselijke afdeling kan inzetten 'in welke rol dan ook'. Dat zegt fractievoorzitter Johan Koelman van de SP in Boxmeer. ,,We gaan zeker in gesprek met Emile", laat Koelman weten. ,,Hij heeft altijd gezegd: 'ik ga op die plek staan waar de SP me nodig heeft'. Ook als het gaat om het uitdelen van folders." De verwachting is niet dat Roemer terugkeert in een rol als, bijvoorbeeld, Boxmeers wethouder, zegt SP'er Theo Weenink. Met Roemer stond hij aan de basis van de SP in Boxmeer. ,,Ik denk meer aan een adviserende rol. Hij gaat niet meer op de voorgrond staan."

Maasland