Volledig scherm
Een van de opstellingen, toen het Nationaal Veeteeltmuseum nog in Beers zat. © Ed van Alem

Nationaal Veeteeltmuseum is weer dakloos na afgeketste fusie

BEERS/BARNEVELD - Ze zijn weer terug bij af. De vrijwilligers achter het Nationaal Veeteeltmuseum, dat een jaar geleden nog in Beers zetelde, zoeken opnieuw dringend naar onderdak voor de collectie.

De voorzichtig begonnen samenwerking eerder dit jaar met het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld, zal niet uitmonden in een samengaan van de twee musea. 

Wisselexpo

,,Daarvoor zijn de verschillen van inzicht hoe samen succesvol een museum op te zetten toch te groot’’, zegt Hans van Soest, voorzitter van de stichting achter het museum dat de ontwikkeling van de veehouderij in beeld brengt.

,,We willen ook meer een kenniscentrum zijn. Er loopt nu nog even een wisselexpo van ons in Barneveld over de ontwikkeling van rundveerassen. Daarna houdt de samenwerking op.’’ 

Land van Cuijk

Hoe nu verder, is nog onbekend. Van Soest: ,,We willen wel doorgaan. We weten nog niet hoe, al hebben we een voorkeur voor Zuid-Nederland gezien de historie van de veefokkerij, waarin het Land van Cuijk redelijk voorop liep.’’ 

,,We hebben er geen probleem mee om ons ergens bij aan te sluiten. Ook voor een permanente opslagruimte, waarvandaan we dan wisselexposities kunnen houden bij bijvoorbeeld bedrijven en opleidingsinstituten, staan we open. Hulp van derden is welkom.’’

Stierenkoppen

De museumcollectie, waaronder melkrobots, hoorns en een paar stierenkoppen, ligt nu tijdelijk opgeslagen bij een bedrijf in Lunteren. Van Soest: ,,Onze archieven met alle documenten liggen in Landhorst, in een bovenzaaltje van een varkens-ki-station.’’

Het museum moest begin dit jaar na twintig jaar weg in Beers, omdat het niet langer meer de huur kon betalen. Het museum trok jaarlijks drie- tot vierduizend bezoekers. 

Het zat vanaf de oprichting in 1999 in het gewezen ki (kunstmatige inseminatie)-station aan de rand van Beers. De Coöperatieve Rundveeverbetering, de grootste stierensperma-exporteur van Nederland, liet in 2017 al weten van het gebouw af te willen. 

Ondernemer Marco Smits uit Wanroij, de nieuwe eigenaar van het gebouw, heeft de stierenstallen omgetoverd tot een bedrijvencentrum.

Maasland