Volledig scherm
Helmi Huijbregts, informateur in Brabant, is ook lid van de Eerste Kamer. © ANP

Nieuw provinciebestuur Brabant: CDA en links lastig bijeen te brengen

DEN BOSCH - Informateur Helmi Huijbregts heeft haar advies voor een nieuw bestuur van de provincie in Brabant bijna gereed. ,,Ik ga ervan uit dat ik met Pasen mijn ei uitbroed en in de loop van volgende week mijn verslag presenteer.”

In de meeste andere provincies is de informatiefase al afgerond. Daar zijn de inhoudelijke onderhandelingen tussen beoogde coalitiepartijen al begonnen. Waarom Brabant nog achterblijft? ,,Het is geen wedstrijd wie het eerste klaar is’', aldus Huijbregts. ,,Maar eenvoudig is het niet. Anders waren we er al wel uit.’'

Forum

Eerder werd al bekend dat Forum voor Democratie de gesprekken over coalitiedeelname afbrak. De partij vond dat de VVD te weinig bereid was het klimaatbeleid terug te draaien. Daarmee is de weg naar een rechtse coalitie afgesneden. Huijbregts zal daarom hoe dan ook met een brede middencoalitie van minstens vier, maar waarschijnlijk zelfs vijf of zes partijen op de proppen moeten komen.

De onderhandelingen daarover verliepen vorige week moeizaam, zo blijkt uit een rondgang langs de partijen. Vorige week dinsdag zegde Huijbregts zelfs een deel van haar werkzaamheden in de Eerste Kamer af om gesprekken met Brabantse fracties te voeren. Ze heeft de druk op partijen flink opgevoerd om tot een werkbare meerderheidscoalitie te komen, maar daarbij hangt ook een volledige patstelling boven de markt.

Landbouw

De VVD wil als grootste partij in elk geval dat het CDA in de coalitie aanschuift. Het enige werkbare alternatief is immers een coalitie met uitsluitend partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum (SP, D66, GroenLinks en PvdA). Voor de liberalen is dat geen aantrekkelijk vooruitzicht. Het CDA is als het om linkse coalitiepartners gaat zelfs nog een stuk kieskeuriger en terughoudender. Met name als het gaat om landbouwbeleid gaapt er een diepe kloof tussen de christendemocraten en de linkse fracties. 

Veel andere smaken dan een coalitie met VVD, CDA en minstens drie van de vier linkse partijen zijn er echter niet. Het enige alternatief dat nog in beeld lijkt, is een variant waarbij CU/SGP en Lokaal Brabant (beide slechts goed voor een zetel) aanschuiven bij VVD, CDA en twee fracties op links.

Keurslijf

Dat zal het CDA wellicht een aantrekkelijke optie vinden, maar het is zeer de vraag of de linkse partijen zich in dat keurslijf laten dwingen. Het lijkt nu aan Huijbregts en de VVD om de knoop door te hakken. Of kan het zelfs nog zijn dat ze er niet uitkomt en haar opdracht teruggeeft? ,,Dat zal volgende week blijken. Maar ik geef niet zo snel op, hoor.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland