Nieuwe fabriek van Nutricia in Haps is toekomstbestendig dankzij miljoeneninvestering Danone

videoHAPS  -  Het Witte Goud wordt het wel genoemd: melkpoeder voor babyvoeding. Er is veel vraag naar de hoogwaardige, gespecialiseerde producten uit Nederland. Danone is daarmee marktleider en wil dat met de gisteren in Haps geopende nieuwe Nutricia-fabriek -Nutricia is onderdeel van Danone- graag blijven. Danone investeerde 240 miljoen euro in de fabriek. 

Volledig scherm
Nutricia opende maandag in Haps de nieuwe fabriek. Directeur Sijmon Hage geeft uitleg aan Carola Schouten (M) en Véronique Penchienati-Bosetta, EVP van Danone Specialized Nutrition. © Ed van Alem

,,Een op de twintig baby’s heeft een koemelkallergie en dat worden er steeds meer”, weet Nutricia-directeur Sijmon Hage. ,,Met de manier waarop we hier de babypoeder maken, kunnen we die allergie voorkomen. Wij zijn hier in Haps de enige fabriek van Danone die dat kan.”

In Haps worden 600 verschillende producten gemaakt, geleverd in 90 landen, goed voor het voeden van 3,5 miljoen baby’s per dag. ,,De Nederlandse producten zijn populair vanwege de hoge kwaliteit”, weet Hage. Nog niet lang geleden verdwenen de blikken melkpoeder uit de schappen van de Nederlandse supermarkten om vervolgens naar China te worden verscheept. In supermarkten werden zelfs speciale maatregelen genomen, als het maximaliseren van het aantal bussen babypoeder die per klant mocht worden gekocht. Om te voorkomen dat er voor de Nederlandse baby’s geen voeding meer over zou blijven.

Kwaliteitsgarantie

Quote

Als in een winkel de Nutricia­pro­duc­ten op zijn, zullen de mensen niet snel hetzelfde product van een ander merk nemen.

Directeur Sijmon Hage

,,Het is belangrijk dat de kwaliteit goed blijft”, zegt Hage over de populariteit van de Nederlandse melkpoeder. ,,Er hoeft maar iets te gebeuren en de klanten keren je de rug toe. Andersom werkt het ook. Als in een winkel de Nutriciaproducten op zijn, zullen de mensen niet snel hetzelfde product van een ander merk nemen.”

Met de nieuwe fabriek in Haps, een opvallend groot complex langs de A73,  wordt op termijn de productie die in de oude fabriek in het op een steenworp gelegen Cuijk werd gehaald verdubbeld. En er zijn op het bedrijventerrein Laarakker in Haps mogelijkheden om verder uit te breiden. Het bedrijf heeft een optie voor een naastgelegen stuk grond van dezelfde omvang als het terrein van de nieuwe fabriek nu is. ,,De markt blijft groeien en als Danone wil uitbreiden, dan doen ze dat hier”, zegt Hage.

Koemelkallergie

Hans van Goudoever, directeur van het Emma Kinderziekenhuis benadrukte het gisteren tijdens de opening nog maar eens: ,,Allergie onder kinderen neemt toe. Zo’n 20 procent ontwikkelt een of andere allergie en van alle kinderen heeft 5 procent een koemelkallergie. Met goede voeding kan je de symptomen van een allergie voorkomen.”

Nutrire

De oorsprong van Nutricia dateert al van 1896. Martinus van der Hagen begon toen een zuivelfabriek in Zoetermeer. Er was behoefte aan bacterievrije kindervoeding. In die tijd stierf 20 procent van de zuigelingen in Nederland bij gebrek aan moedermelk. De naam van de fabriek werd in 1901 Nutricia, afkomstig van het Latijnse nutrire.

In 1916 werd de N.V. Cuyksche Melkproductenfabriek opgericht. In 1921 kreeg de fabriek de naam Lacto. Na de oorlog werd de Lacto overgenomen door Nutricia en in 2005 werd die weer overgenomen door Danone.

,,Als Nutricia hebben we dus al 120 jaar ervaring. We hebben de kennis en kunnen kwaliteit garanderen Die leidende positie willen we graag behouden. Met deze nieuwe fabriek kunnen we weer 100 jaar vooruit.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland