De drie burgemeesters onthullen de potentiële nieuwe namen voor de fusiegemeente.
Volledig scherm
De drie burgemeesters onthullen de potentiële nieuwe namen voor de fusiegemeente. © DG

Nieuwe gemeente gaat Land van Cuijk, Maasbroek of Maasheggen heten

UPDATEBOXMEER/CUIJK/SINT ANTHONIS - De nieuwe fusiegemeente in het Land van Cuijk gaat Land van Cuijk, Maasbroek of Maasheggen heten.

Poll

Welke naam moet de nieuwe gemeente Boxmeer, Cuijk en St.Anthonis krijgen?

  • Land van Cuijk (67%)
  • Maasbroek (10%)
  • Maasheggen (23%)
2667 stemmen

Op deze drie namen mogen inwoners van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis, de gemeenten die gaan fuseren, vanaf eind deze maand gedurende ruim twee weken stemmen. De naam met de meeste stemmen, wordt de naam van de nieuwe gemeente. De winnende naam wordt op vrijdag 18 oktober bekendgemaakt. 

Drie burgemeesters
De drie mogelijke namen zijn vrijdagmiddag bekendgemaakt door de drie burgemeesters op het zogeheten driegemeentenpunt, waar Sint Anthonis, Cuijk en Boxmeer aan elkaar grenzen.

Voorzitter René Bastiaanse van de naamgevingscommissie van de drie gemeenten overhandigde de burgemeesters Karel van Soest (Boxmeer), Marleen Sijbers (Sint Anthonis) en Wim Hillenaar (Cuijk) elk een koffer met een van de namen. 

Waar Land van Cuijk verwijst naar dit deel van Noordoost-Brabant en Maasheggen teruggrijpt op het gelijknamige natuurgebied, inmiddels Uneso-erfgoed, slaat Maasbroek terug op ‘drassige grond’ tussen de Maas en de Peel.

De naamgevingscommissie, met uit elke gemeente drie inwoners, kreeg na een oproep voor de zomer 1.037 naamsuggesties binnen. Voorzitter René Bastiaanse: ,,Daartussen zaten 397 unieke namen, waaronder Wijland, Driekracht en Driepracht. Ook Peel en Maas en andere combinaties van Peel en Maas zaten erbij. Maar de gemeente Peel en Maas bestaat al (de vroegere gemeente Helden in Limburg, DG).’’

De naam Land van Cuijk werd liefst 467 keer voorgedragen bij de inzendingen. Bastiaanse: ,,Dan kun je je misschien afvragen waarom dan dit hele circus. Maar dit betekent ook dat 55 procent, meer dan de helft dus, een andere naam wil dan het Land van Cuijk. Oost-Brabant is ook genoemd. We zitten hier in het uiterste oosten van de provincie, geen verkeerde suggestie dus. Maar er zijn al overheidsinstellingen zoals de rechtbank die zo heten. Dat zorgt dan alleen maar voor verwarring.’’  

Grave en Mill
Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis willen, is al langer bekend, per 1 januari 2022 een nieuwe grote gemeente vormen van zo'n 65.000 inwoners. Die is volgens hen nodig omdat er vanuit de rijksoverheid steeds meer taken op het bordje van gemeenten komen te liggen. 

De gemeenten Grave en Mill zien niks in een grotere gemeente in het Land van Cuijk en blijven zelfstandig. 

Burgers mee laten beslissen over hoe hun nieuwe gemeente moet gaan heten, moet volgens de drie gemeentebesturen ‘een positieve bijdrage leveren aan betrokkenheid en draagvlak’ rond het hele herindelingsproces waarover al vele jaren wordt gesproken. Het proces om tot een nieuwe naam te komen kost 25.000 euro.

Stemcode
Inwoners die op 14 oktober 16 jaar of ouder zijn, mogen hun stem uitbrengen. Dat kan van vrijdag 27 september tot maandag 14 oktober 12.00 uur. Deze inwoners krijgen op 27 september een brief thuis met een unieke stemcode. 

Via de website samenonderwegnaareennieuwegmeente.nl kan - anoniem - gestemd worden op een van de namen. 55.679 mensen uit de drie gemeenten zijn stemgerechtigd. 

Burgers die het moeilijk vinden om via internet hun stem uit te brengen of geen computer in huis hebben, kunnen tijdens de openingstijden terecht in de drie gemeentehuizen.  Burgemeester Marleen Sijbers van Sint Anthonis: ,,Dan moeten ze wel de brief met stemcode meenemen, als ook een identiteitsbewijs. Eerst een afspraak maken hoeft niet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland