Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Oudere langdurig werkloze komt lastig aan een baan

BOXMEER - Voor mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, blijkt het lastig om een baan te vinden. Helemaal als ze boven de 50 jaar zijn. Terwijl het aantal werklozen daalt, blijkt het ondanks de economische opleving juist voor deze mensen moeilijk iets aan hun situatie te veranderen. 

In Noord-Brabant is dat probleem groter dan in de rest van het land, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. 

Bijna 35 procent van het aantal uitkeringen werd vorige maand verstrekt aan mensen die al meer dan een jaar een uitkering krijgen. Twee jaar geleden lag dat percentage in dezelfde periode net iets boven de 29 procent.

Niet alleen in Nederland zijn er verschillen, met Brabant als negatieve uitschieter, ook in Brabant zelf zijn er regio's die slecht scoren. Noordoost-Brabant, waar ook het Land van Cuijk onder valt, staat met 35 procent op een tweede plaats. Alleen West-Brabant doet het met 36,4 procent slechter.

Profiteren

Vooral oudere werknemers hebben het lastig met het vinden van een baan. Meer dan de helft van alle ww'ers  van 50 jaar of ouder, krijgt al meer dan een jaar een uitkering. Volgens het UWV profiteren ouderen dus minder dan jongeren van de 'economische voorspoed'.

In Limburg is hetzelfde beeld te zien. Daar worden, net als in Brabant, minder ww-uitkeringen verstrekt, maar zijn het de ouderen voor wie het vinden van een geschikte baan moeilijk is. Limburg scoort wat percentages betreft net iets beter dan Brabant. Noord-Limburg doet het in die provincie het best.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland