Volledig scherm
Politieke partij SAN heeft een nieuwe lijsttrekker: Joost van der Cruijsen. Het oudste lid van de gemeenteraad is Mia van der Zanden die weer gewoon op een verkiesbare plek op de lijst staat. © Ed van Alem

Oudste raadslid Mia van der Zanden, Moeder Teresa van Sint Anthonis

INTERVIEWSINT ANTHONIS - In een groot deel van de eerste 40 jaar van haar leven nam Mia van der Zanden (80) de zorg voor haar kinderen op zich. De afgelopen 40 jaar stonden in het teken van de zorg voor minderbedeelden. Het oudste raadslid van Noord-Brabant is in maart opnieuw verkiesbaar voor Sint Anthonis Nu en daarmee een belangrijk klankbord voor de nieuwe lijsttrekker, Joost van der Cruijsen. 

Ze is 57 jaar ouder dan Jan van Riet, het jongste partijlid van Sint Anthonis Nu. ,,Da had munne kleinzoon kunnen sien", zegt Van der Zanden.

Al zestien jaar zit ze in de raad, waar ze als de Moeder Teresa van de gemeente opkomt voor de armen, ouderen, zieken en gehandicapten. ,,Iedereen moet mee kunnen doen, ook als je ouders minder geld hebben of als je in een ouderentehuis zit. Opkomen voor de minderbedeelden en minder daadkrachtigen spreekt me meer aan dan opkomen voor de mensen met het grote geld."


Mix

Volledig scherm
Mia van der Zanden. © Ed van Alem

Aan tafel in de commissiekamer van het gemeentehuis wordt ze door de 48-jarige lijsttrekker Van der Cruijsen (,,das dan munne zoon'') omstandig geprezen voor haar rol bij Sint Anthonis Nu. De samenvattende steekwoordenmix van zijn betoog: 'zorgzaam', 'mensenkennis', 'levenservaring' en 'groot netwerk'. ,,Ze heeft het altijd perfect door als iemand in onze partij niet lekker in zijn vel zit, dat voelt ze echt aan. Een niet te onderschatten rol. Mia is daarnaast onze ouderenvertegenwoordigster. Ze heeft de tijd en ruimte om naar bijeenkomsten over zorg en welzijn te gaan en houdt voor ons de vanuit Den Haag steeds bijgestelde zorgdossiers bij." Van der Zanden: ,,Dat is mijn pakkie an."

Van der Zanden komt uit een tijd waarin het hoogst ongebruikelijk is dat vrouwen werkten. Niet voor niets noemt ze zichzelf een laatbloeier. Pas op haar 40ste, toen haar kinderen de deur uit waren, ging ze werken als verzorgende in een ouderentehuis. Daarna zat ze in veel besturen, vooral van zorgorganisaties voor ouderen en gehandicapten.

Eerbied

Volledig scherm
Sint Anthonis: 22-01-2018; DG_FotoPolitieke partij SAN heeft een nieuwe lijsttrekker dat is de heer: Joost van der Cruijsen .Foto: Ed van Alem © Ed van Alem

Van der Cruijsen heeft zichtbaar eerbied voor de grijze haren en ervaring van zijn partijgenoot. Steun kan hij als politiek eindverantwoordelijke van Sint Anthonis Nu gebruiken. Zijn belangrijkste uitdaging ligt misschien wel in de periode na de verkiezingen. Zijn partij vormde de afgelopen vier jaar een coalitie met het CDA, maar het is allerminst zeker dat dit ook geldt voor de komende vier jaar. ,,Als ik naar het partijprogramma van het CDA kijk zie ik wel wat spanning met het onze.”

Heikel

De heikele punten zijn het milieubeleid en de agrarische sector. Van der Cruijsen is naar eigen zeggen niet linkser dan zijn voorganger Ad de Kort, maar wel meer uitgesproken. Volgens hem hebben de aarde en Sint Anthonis beleid nodig waarmee ook toekomstige generaties het volhouden. ,,Onder de grond hier wordt geen water meer gewonnen, omdat het water te vervuild is door de mest. Het water komt nu ergens anders vandaan en dat is ook prima water, maar het zegt wat. Op een gegeven moment moet je paal en perk stellen aan de uitstoot in de intensieve veehouderij, anders gaat dat ten koste van mensen, dieren, bomen en insecten.”

Een veelgehoorde kritiek in Sint Anthonis is dat Sint Anthonis Nu tegen de boeren zou zijn. Van der Cruijsen bestrijdt dat. De boeren zitten volgens hem ‘knel in het systeem’ en het liefst komt hij er samen met hen uit. ,,Boeren zijn enorm belangrijk voor dit gebied en ik schat dat zo’n dertig procent van onze inwoners direct of indirect via zijn werk te maken heeft met het boerenbedrijf. Wij snappen ook dat het een hele lastige tijd is voor boeren, maar we kunnen niet jaren zo door blijven gaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bermen langs 1e en 2e Stichting mogelijk beter met betonsloof

    Bermen langs 1e en 2e Stichting mogelijk beter met betonsloof

    OPLOO - De kans bestaat dat langs de Eerste en de Tweede Stichting in het buitengebied van Oploo de berm wordt versterkt met een betonsloof. Dat is een parallelle rand langs de rijbaan van gewapend beton. De gemeente Sint Anthonis overweegt deze oplossing te kiezen voor de bermversteviging als goedkopere variant. In heel de gemeente worden gevaarlijke bermen met gasbetonstenen verbeterd. Daarvoor is één miljoen euro gereserveerd. Inmiddels is van dat bedrag 665.000 euro verspijkerd.

Maasland