Volledig scherm
De Katwijkseweg is een van de afgesloten wegen in Cuijk. De weg wordt opnieuw, verkeersveiliger ingericht. © DG

Overlast voor inwoners en bezoekers Cuijk 'onvermijdelijk'

CUIJK - In Cuijk zijn ze overvallen door ProRail. Bij de gemeente vinden ze dat ze te laat ingelicht zijn over ingrijpende onderhoudswerkzaamheden aan het spoor bij Cuijk. Door een flinke opknapbeurt van de Maaslijn in Cuijk zijn van komende zaterdag tot en met volgende week zondag vroeg ook drukke spooroverwegen afgesloten voor verkeer. 

Deze werkzaamheden aan het spoor komen juist op een moment dat verkeer in Cuijk zich al wekenlang moet behelpen, omdat met de Grotestraat in hartje Cuijk, de Katwijkseweg bij de sportvelden van Cuijk en de Hertraksestraat in Sint Agatha al wegen op de schop liggen.

De gemeente Cuijk waarschuwt inwoners en bezoekers dat verkeersoverlast vanaf komend weekeinde een week lang onvermijdelijk is. 

Onaangenaam verrast

Volledig scherm
. © De Gelderlander

Een onaangenaam verraste verkeerswethouder Gerard Stoffels: ,,Eind juli kregen we pas een melding dat ProRail iets van plan was. Pas enkele weken geleden kregen we van ProRail te horen wat de werkzaamheden allemaal inhouden. Toen hadden we pas een goed beeld ervan. Dat heeft nogal wat gevolgen voor het verkeer.’’  In korte tijd probeert de gemeente Cuijk nu op allerlei manieren, onder meer met informatie over omleidingen op haar eigen website en een onlangs al inderhaast belegde informatieavond, haar inwoners en bezoekers zo goed en kwaad als het kan te informeren. 

Vuil maken

Zowel de gemeente Cuijk als ProRail wil niet te veel woorden meer vuil maken aan wat gebeurd is. De gemeentewoordvoerder: ,,We hebben de voorbije weken samen met ProRail de beste opties voor aanvullende maatregelen in beeld gebracht en die ook samen uitgevoerd.” 

Bij spoorbeheerder ProRail zijn ze zich van geen kwaad bewust. Een zegsman van de spoorbeheerder: ,,Treinvrije periodes, zoals komende week op de Maaslijn tussen Boxmeer en Nijmegen, worden altijd minstens een jaar van tevoren vastgelegd. Uitstellen van onze werkzaamheden aan het spoor in de herfstvakantie kan niet. Je kunt niet zomaar gaan schuiven.’’

Vakantietijd

Dit soort grootschalige werkzaamheden worden meestal juist in vakantietijd uitgevoerd. Dan zijn de scholen dicht, waardoor minder reizigers getroffen worden door treinen die niet kunnen rijden.  ProRail laat de komende week in Cuijk onder meer rails, bielzen (dwarsliggers), wissels en de fundering van het spoor tussen de spoorbrug bij Katwijk en de spoorwegovergang Hapsebaan vervangen. 

Omdat er in het Cuijkse centrum twee spoorwegovergangen (bij super AH en bij station zelf) zijn afgesloten, komt er een alternatieve oversteekplaats voor (brom)fietsers en voetgangers. Die wordt aangegeven met borden en komt, aldus de gemeente, in de bocht van de Heeswijksestraat, tegenover de Irenestraat (ter hoogte van de Haagsestraat). Voor mindervaliden die deze tijdelijke oversteekplaats niet kunnen gebruiken, laat de gemeente op afroep een pendelbus rijden. 
Bij het treinstation zet Cuijk ook nog twee verkeersregelaars in. 

Bussen

Verkeer voor het centrum en het industrieterrein van Cuijk wordt tijdens de werkzaamheden aan het spoor vooral omgeleid over Beersebaan, Hapsebaan en Jan van Cuijkstraat. Vervoersbedrijf Arriva zet tijdens het onderhoudswerk aan het spoor bussen in tussen Boxmeer en Nijmegen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maasland