Volledig scherm
Kinderen mochten met metaaldetectors graven naar munten en haaientanden tijdens de eerste open dag op Laarakker in Haps. © DG

Plan voor herbouw van ruim 2.000 jaar oude boerderij langs A73

CUIJK/ HAPS - Op bedrijventerrein Laarakker langs de A73 bij Haps moet de komende jaren een prehistorische boerderij van het type 'huis Haps' herbouwd gaan worden. In de archeologie ook wel aangeduid als Hapshuis. 

Gemeente Cuijk, Econsultancy dat dit jaar archeologische opgravingen uitvoert op Laarakker, het gerenommeerde adviesbureau Hazenberg Archeologie en bedrijvenpark Laarakker hebben hiervoor de koppen al bij elkaar gestoken. Betrokken initiatiefnemers willen er inhoudelijk nog niks over kwijt omdat het plan nog heel pril is. Wel wordt bevestigd dat herbouw het doel is.

IJzertijd

Dit soort type boerderij uit de prehistorie, preciezer uit de IJzertijd (800 voor Christus tot begin van onze jaartelling), is in de tweede helft van de jaren zestig van de vorige eeuw voor het eerst aangetroffen in Haps. Zogeheten plattegronden van boerderijen van dit type die later elders in het land zijn opgegraven, worden sindsdien vernoemd naar het Cuijkse kerkdorp. 

Of de nieuw op te trekken boerderij op Laarakker straks louter een historisch-toeristische functie krijgt, of dat die wordt 'geïntegreerd' in het bedrijvenpark, waar Danone nu nog druk aan het bouwen is aan een nieuwe Cuijkse Nutricia-fabriek, is nog niet bekend.   

'Hot'

Bij de archeologische opgravingen dit jaar op Laarakker zijn tot nu toe tussen een twintigtal andere overblijfselen van boerderijen, ook een kleine handvol 'plattegronden' van de prehistorische Hapse boerderij ontdekt. De opgravingen bij Haps zijn 'hot', zo bleek begin juli nog tijdens een eerste open dag op Laarakker, goed voor tweeduizend bezoekers. In het najaar volgt nog zo'n publieksdag.

Wie nu al met eigen ogen wil zien hoe zo'n Hapshuis van vroeger eruit heeft gezien, kan in onder meer Someren en Apeldoorn gaan kijken naar replica's. 

Maasland