Volledig scherm
Still uit bewakingsbeelden. © dg

Plofkraak Overloon op beeld vastgelegd, op de plof na

OVERLOON - ,,Ik heb nu eens goed kunnen zien hoe zoiets in zijn werk gaat", zegt Fons van Mil van gemeenschapshuis De Pit in Overloon. Hij was niet live aanwezig bij de mislukte plofkraak op een geldautomaat van de Rabobank maandagmorgen vroeg. ,,Maar ik heb wel de filmbeelden die met onze camera zijn gemaakt gezien."

Van Mil werd in alle vroegte wakker gebeld door de bewakingsdienst van De Pit die liet weten dat er iets aan de hand was. ,,Niet met De Pit, wel met de geldautomaat die in de buurt staat. De politie had gezien dat er bij ons een camera hing en wilde de beelden zien."

 Dat wilde hij ook wel. ,,Je ziet dat er een auto komt aanrijden. De bestuurder blijft zitten, twee mannen stappen uit. Gekleed in regenpakken met van die grote capuchons.  Je ziet dat ze explosieven in de gleuf stoppen." Een kabeltje erbij, een gloeispiraal die moet zorgen voor de ontsteking en klaar. ,,En dan zie je de mensen uit beeld stappen."

En toen?

,,Wat er precies fout gaat, kun je niet zien. De camera detecteert beweging en die is er niet zonder mensen." Op het moment van de 'plof' is de camera uit. ,,Het volgende moment zie je de auto wegrijden. Je ziet dus niet wat er precies mislukt."

De daders maken niets buit. Er is alleen schade aan de geldautomaat.  Volgens Van Mil horen de kentekenplaten en de auto niet bij elkaar. Daar is het drietal dus niet op te pakken. 

Kraken op geldautomaten in het Land van Cuijk komen niet vaak voor.  In Ottersum werd vorig jaar juni een automaat opgeblazen. De 'pinbox' die er stond keerde niet terug, volgens de Rabobank omdat er in een straal van 5 kilometer nog twee andere Rabo-automaten te vinden waren. 

Wanneer de geldautomaat bij De Pit weer gebruikt kan worden, is niet duidelijk. Er staat nog een automaat bij de PLUS supermarkt in het dorp.  

Volledig scherm
De plofkraak mislukte, de automaat kan niet meer worden gebruikt. © SK-Media
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland