Politie sleept woonwagenbewoners in Landgraaf weg

VideoLANDGRAAF - Piet en Willem Soering hebben hun doel niet bereikt. Een week lang stonden ze in een caravan bij het gemeentehuis van Landgraaf en eisten een standplaats voor hun woonwagens. De politie beëindigde de actie donderdagmiddag en pakte de broers op.

Piet en Willem Soering, die voordat ze naar Landgraaf gingen een dag of zeventig in Mill stonden, werden na een paar uur te zijn vastgehouden vrijgelaten. Takelwagens hebben de twee caravans weggesleept naar de rand van Landgraaf, waar ze nu nog staan. 

Vier potige agenten moesten eraan te pas komen om Willem Soering, 140 kilo schoon aan de haak, van zijn plek te dragen en in een politiewagen te hijsen. Daarmee kwam donderdag even voor zes uur een onvrijwillig einde aan zijn actie bij de ingang van gemeentehuis van Landgraaf. Hij heeft daar samen met zijn broer Piet een week met twee caravans gestaan om zijn eis, een standplaats voor zijn woonwagen, kracht bij te zetten.

Voor het gemeentebestuur van Landgraaf was de maat vol toen Willem en Piet Soering ’s middags om vier uur ook het derde ultimatum om te vertrekken negerden. Burgemeester Raymond Vlecken had een dag eerder laten weten dat ze binnen 24 uur met hun huis op wielen weg moesten zijn. 

Geen krimp

De broers, die eerder hun poging om in het Brabantse Mill een standplaats te krijgen schipbreuk zagen lijden, gaven geen krimp. Sterker, bij het naderen van het fatale uur hadden ze zich met kettingen aan hun caravans vastgeklonken. Bovendien hadden ze medestanders opgetrommeld die met zo’n veertig man waren komen kijken naar wat er zou gebeuren. „We blijven vechten voor onze rechten”, klonk het.

Noodverordening

Even na vier uur meldden zich politieagenten bij de actievoerders. Het is duidelijk dat Willem en Piet Soering geen gehoor gaven aan de sommatie om te vertrekken. Zo’n acht agenten hielden het gezelschap, dat was uitgegroeid tot zo’n zestig mensen, op afstand.

Eerst werd Willem Soering losgeknipt, maar die weigerde vervolgens een vin te beroeren. Toen bleek 140 kilo een heel gewicht, zelfs voor de drie agenten die aan heb stonden te sjorren. Uiteindelijk wist de politie met een extra kracht de onwillige man in een politiebusje te wurmen. Ook voor de andere woonwagenbewoner waren vier mannetjesputters nodig om hem weg te krijgen. De omstanders bekeken het tafereel met woede. „Het resultaat van honderd jaar uitsterfbeleid”, riepen ze.

Volledig scherm
Agenten knippen de ketting kapot waarmee Willem Soering zich aan zijn caravan vastgeklonken heeft. © Luc Lodder
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland