Boeren hebben zich bij het provinciehuis verzameld.
Volledig scherm
PREMIUM
Boeren hebben zich bij het provinciehuis verzameld. © ANP

Politieke crisis in het provinciehuis door knieval CDA

De druk op het Brabantse CDA vanuit de agrarische achterban is zo immens dat de Statenfractie een daad moest stellen. Maar dat leidde direct tot crisis in het Bossche provinciehuis.

Het was een wat ongemakkelijke vertoning, toen VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA enkele maanden terug hun moeizaam tot stand gekomen Brabantse coalitieakkoord presenteerden. Nog voor het woord 'landbouw' überhaupt gevallen was, stuurde het CDA al een persbericht rond. 'Realisme komt terug in Brabantse landbouw', stond erboven.

Wat volgde, was een opsomming van twaalf kleinere ingrepen in het landbouwbeleid van de provincie waar het CDA in de jaren ervoor fel oppositie tegen voerde. De hoofdlijnen van het beleid bleven echter fier overeind. Oudere stallen moesten gewoon, zoals afgesproken, per 2022 aan strengere eisen voldoen. Aan de doelstellingen - reductie van de agrarische stikstofuitstoot - werd niet getornd.

Het kwam het CDA destijds al op flinke kritiek te staan. Boerenorganisatie ZLTO sprak onmiddellijk haar teleurstelling uit. De achterban morde: de partij wist CDA-thema's als veiligheid en leefbaarheid in de dorpen tot speerpunt van het nieuwe provinciebestuur te bombarderen. Maar de landbouw, verreweg het belangrijkste en meest pikante dossier? Daar lieten de christendemocraten zich afschepen met een fooi.

Maasland