Volledig scherm
Mantelzorgers uit het Land van Cuijk worden in 2015 in het zonnetje gezet in Catharinahof in Grave. © Ed van Alem

Proef: meer steun voor vaak overbelaste mantelzorgers in het Land van Cuijk

LAND VAN CUIJK - Mantelzorgers, mensen die een zieke naaste verzorgen, moeten de komende jaren merken dat het zorgen voor een dierbare er wat makkelijker op wordt. De vijf gemeenten in het Land van Cuijk, het regionale Centrum Mantelzorg en welzijnsinstelling Sociom slaan hiervoor de handen ineen.

Deze regio is een van de elf zogeheten ‘lerende praktijken’ voor het project In voor mantelzorg-thuis, een proef van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Movisie, een landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken, en Vilans, een landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg, zijn bij het project betrokken. 

Doel: de vaak overbelaste mantelzorgers moeten beter ondersteund en geholpen worden. De samenwerking met vrijwilligers en zorgprofessionals zal beter moeten.

Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Anthonis, het regionale mantelzorgcentrum en Sociom gaan samen onderzoeken hoe mantelzorgers beter te kunnen ondersteunen en wat in de praktijk het beste werkt.

Overbelast

Belangrijkste is, aldus Marjo Mooren van Centrum Mantelzorg, hoe je een ziek familielid of andere dierbare die hulp nodig heeft gedurende langere tijd kunt bijstaan, zonder zelf overbelast te raken.  

De vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben nog niet zo lang geleden nieuw mantelzorgbeleid ontwikkeld. Prioriteit ligt onder meer bij jonge mantelzorgers en hoe mantelzorg en werk te combineren. Ook is er meer aandacht voor de zogeheten respijtzorg. Dat is zorg waarbij je als mantelzorger even kunt bijkomen of een dagje erop uit kunt gaan, omdat een vervanger de zorg van je overneemt. 

Code rood

Vorig jaar bleek nog uit een enquête dat de helft van 38 ondervraagde mantelzorgers in het Land van Cuijk het werk dat zij doen nog wel aankunnen. Maar er hoeft maar iets te gebeuren, of ‘het kaartenhuis stort in'.  Voor een kwart van de ondervraagden is het al ‘code rood'. 

Mantelzorgers zien graag dat bij acute hulp, er direct iemand ingeschakeld kan worden voor de noodzakelijke bijstand.

Dit laatste groot regionaal onderzoek wees ook uit dat het hulpaanbod nogal 'versnipperd’ is. Er wordt wel samengewerkt, maar vaak ook nog niet.

Feestelijke dag

Vrijdag op de landelijke Dag van de Mantelzorg, houdt Centrum Mantelzorg Land van Cuijk in De Weijer in Boxmeer voor mantelzorgers een feestelijke dag met een workshop, hapjes en drankjes.

Maasland