Volledig scherm
De winnaars van de kerstgedichtenwedstrijd. V.l.n.r.: Rie-Anne van Raay, Riek Janssen, Piet Snijders © Ed van Alem

Riek Janssen schreef
mooiste Brabants
kerstgedicht 2018

BOXMEER – Winterduuster. Dat is de titel van het gedicht waarmee Riek Janssen uit Westerbeek afgelopen zaterdag de hoofdprijs pakte tijdens de finale van de wedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht van 2018. 

De 65-jarige dichteres vestigde met haar overwinning een record: nadat ze drie jaar op rij (2014, 2015 en 2016) beslag legde op de eerste plaats, was het dit jaar de vierde overwinning voor de Westerbeekse. 

Riek Janssen veroverde de harten van de drie juryleden met ‘Winterduuster’, een kerstgedicht vol prachtige dialectwoorden en fraaie beeldspraken.

Verrassend op twee

Verrassende tweede werd Rie-Anne van Raay uit Boxmeer met het gedicht ‘Unne zalige kerst’, waarin de dichteres op gevoelige wijze de kerstbeleving van een dementerende grootmoeder beschreef. 

Het gedicht maakte niet alleen indruk op de jury, maar ook op de andere negentien finalisten. Zij kozen uit hun midden het gedicht van Van Raay als mooiste en kenden haar de traditionele deelnemersprijs toe.

De derde prijs ging naar Piet Snijders uit Asten. Hij tekende in zijn gedicht

‘Korsmus ‘44’ de kerstsfeer van bijna 75 jaar geleden in zijn woonplaats, die toen net bevrijd was van het juk van de Tweede Wereldoorlog.

Voor het laatst

De finale van de schrijfwedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht werd dit jaar voor het laatst in Boxmeer gehouden. Na twaalf jaar hebben de organisatoren het stokje overgedragen aan een enthousiast groepje dialect- en kerstgedichtenliefhebbers in Lith. In dat kerkdorp van de gemeente Oss zal volgend jaar de finale worden gehouden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland