Volledig scherm
De kapel in Rijkevoort. © DG

Rijkevoortse kapel is klaar voor openingen

RIJKEVOORT - Hij is helemaal klaar, de kapel aan de Walsert in Rijkevoort. Zondag wordt het gebouwtje officieel geopend. De initiatiefnemers hebben de kapel in eigen beheer neergezet. Zij noemen de kapel 'Een toonbeeld van betrokkenheid en verbondenheid van dorpsbewoners met het verleden, de landelijke leefomgeving, maar bovenal ook met elkaar'.

Aanleiding voor de bouw van de kapel was de sluiting van de kerk in 2016. Dorpsbewoners wilden 'een stukje katholieke cultuur' behouden.

In de nieuwe kapel zijn onderdelen van een kapel verwerkt die in de jaren 1819 en 1820 in het dorp werd gebouwd. Dat gebouw werd bijna zeventig jaar later weer gesloopt. Een ornament en enkele hardstenen raam- en deurdrempels werden onder de grond verwerkt. Bij werkzaamheden in het dorp (het bouwrijp maken van grond) stuitten werklui op de materialen. Voor het hek om de kapel is gebruik gemaakt van het hekwerk dat tot 1961 bij het toenmalige schoolgebouw in Rijkevoort stond. 

Met de bouw werd in april begonnen, de opening is zondag 10 september om 11.00 uur. De kapel staat aan de Walsert, ter hoogte van nummer acht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’
  PREMIUM

  Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’

  CUIJK - Dinsdagavond 4 december 20.00 uur. Burgemeester Wim Hillenaar krijgt een whatsappje binnen op zijn mobiel. Een berichtje dat zijn werkweek op de kop zal zetten. Een alerte inwoner maakt hem attent op een bericht op Facebook, waarin gesproken wordt over een Project X-feest in Katwijk vrijdagavond. Hillenaar informeert direct de politie. ,,Waar ik toen aan dacht? Aan het uit de hand gelopen Project X-feest in 2012 in Haren. Maar ik was er toen nog, moet ik zeggen, vrij relaxed onder.’’
 2. Gennep omarmt 42 culturen en 1.000 nieuwkomers met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019
  PREMIUM

  Gennep omarmt 42 culturen en 1.000 nieuwko­mers met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019

  GENNEP - Van de iets meer dan 17.000 inwoners van de gemeente Gennep zijn er zo'n duizend niet in Nederland geboren. Duizend! Ze komen uit Afghanistan, Eritrea, Indonesië, Iran, Marokko, Nigeria, Somalië, Syrië en Tanzania. In totaal uit ruim veertig landen en van alle continenten. Mensen uit zo veel verschillende landen zorgen in de Limburgse gemeente voor een grote culturele verscheidenheid. Juist die mix van culturen is het thema van de expositie Ontmoeting in Museum het Petershuis in Gennep. Deze zaterdag opent de tentoonstelling officieel. Daarbij zijn ook diverse nieuwkomers aanwezig.

Maasland