Volledig scherm
RKC’er Melle Meulensteen geeft in de oefenwedstrijd van vorige week NEC’er Sven Braken geen ruimte. © Broer van den Boom

RKC’er Melle Meulensteen: vanaf nu altijd live op televisie

BEUGEN/WAALWIJK - De Beugense verdediger Melle Meulensteen staat bij RKC voor zijn debuut in eredivisie. Hij treedt met zijn ploeg zaterdagavond aan tegen VVV-Venlo.

Zijn familie hoeft op vrijdagavond niet meer het internet af te struinen, op zoek naar livestreams. Afstemmen op het open kanaal van FOX voor het schakelprogramma van de eerste divisie is ook geen optie meer. In zijn ouderlijk huis in het Engelse Wilmslow, een dorp onder de rook van Manchester, kunnen ze dit seizoen alle wedstrijden van Melle Meulensteen live op televisie zien. Zomaar een bijkomend voordeel van de promotie van RKC Waalwijk naar de eredivisie.

Het extra tv-abonnement met Nederlandse sportkanalen heeft vader René zaterdag overigens niet eens nodig. De assistent-bondscoach van Australië en oud-trainer van Manchester United is aanwezig bij de entree van zijn zoon in de eredivisie, tegen VVV-Venlo in De Koel (20.45 uur).

Geweldig

,,De eredivisie is voor maar weinig voetballers weggelegd”, geeft Melle Meulensteen aan. ,,Ik kan dan ook niet wachten om op dat niveau te spelen.” 

De 20-jarige Beugenaar heeft anderhalf seizoen eerste divisie in zijn benen. Wedstrijden gespeeld tegen Jong AZ, Jong Ajax en Jong FC Utrecht voor nog geen zeshonderd man. Nu wachten plots duels bij Ajax, Feyenoord en PSV voor tienduizenden toeschouwers. 

Meulensteen kijkt er reikhalzend naar uit.  ,,Al die fans, die mooie clubs, die grote stadions. Altijd live op televisie. Dat wordt geweldig. Ik ervaar echt geen andere druk. Mensen verwachten dit jaar weinig van ons. Wij kunnen vrijuit spelen.”

De geweldige ontknoping van vorig seizoen ­– RKC promoveerde als nummer acht van de eerste divisie via de play-offs – zit nog vers in het geheugen. ,,We zitten nog in het positieve gevoel van vorig jaar. We hebben nog veel dezelfde spelers, zijn als team doorgegroeid. Laat de zogenaamde analytici maar denken dat wij de grootste degradatiekandidaat zijn. Wij willen de verrassing van de eredivisie zijn, zonder play-offs degradatie ontlopen. Daarvoor moeten we er gelijk staan.”

Natuurgras

Meulensteen ziet dat de eredivisierentree na vijf jaar RKC goed doet. ,,De aandacht is op ons gericht. Cameraploegen van FOX Sports en de NOS komen langs, we moeten meer interviews doen. De club zit in de lift. Het complex is veranderd. De hoofdtribune is aangepakt en drie nieuwe grasvelden zijn gelegd.”

Zo is het kunstgras uit het Mandemakers Stadion verdwenen, met het geld dat RKC overhield aan de transfer van Frenkie de Jong van Ajax naar FC Barcelona. ,,Daar ben ik blij mee. Natuurgras is zo veel beter.”

Geen nieuwe concurrent

Ook heeft RKC een paar versterkingen gehaald. ,,Maar geen nieuwe concurrent voor mij”, weet de centrale verdediger. ,,Wel heb ik nu met Hannes Delcroix een speler naast me die overgekomen is van Anderlecht. Ik moet me gewoon verder blijven ontwikkelen, nog altijd de opbouw verzorgen.”

Trainer Fred Grim geeft me daarvoor kleine tips. Uiteindelijk is op dit niveau vooral ervaring belangrijk, zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Ik denk dat ik vooral verdedigend moet opschakelen. Tegenstander handelen sneller en hebben een betere aanname.”

Maar bang voor de eredivisie is Meulensteen absoluut niet. ,,Ik heb dezelfde mindset als vorig seizoen. Ik kijk met een positief gevoel vooruit.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Maasland