Volledig scherm
Het gerenoveerde roc in Boxmeer, met rechts de voormalige 'peukenvijver'. © Theo Peeters

Roc's in Boxmeer en Cuijk snel rookvrij

BOXMEER/ CUIJK - Roc De Maasvallei in Boxmeer is vanaf volgend jaar zomer een rookvrije school. Roken binnen de hekken van het schoolterrein mag dan nergens meer, zowel niet door de ruim zevenhonderd leerlingen als de bijna zestig medewerkers. 

Daarmee loopt dit regionaal opleidingscentrum, onderdeel van ROC Nijmegen, voorop in het middelbaar beroepsonderwijs. 

Peukenvijver

De school is de voorbije maanden voor 4 miljoen euro flink opgeknapt. De binnentuin ('schoolplein') was voor de renovatie nog de ultieme rookplek. Maar wat bekend stond als 'de peukenvijver' is nu een soort van terras met stoelen, banken en tafels geworden waar roken al verboden is. 

Onderwijs- en locatiemanager Martijn van Lanen: ,,We willen graag een gezonde school zijn. In het gebouw mocht natuurlijk, zoals elders ook overal, al langer niet gerookt worden. Tot de komende zomer mag alleen nog gerookt worden op een tijdelijke rookplek op de parkeerplaats, eigen terrein van onze school.’’ 

Extra uitdaging

Van Lanen beseft dat er na de zomer volgend jaar, bij de start van een nieuw schooljaar, als school een extra uitdaging ligt. ,,We gaan hierover dan ook in gesprek met docenten en studenten. We moeten natuurlijk ook zien te voorkomen dat straks onze leerlingen even verderop in de wijk allemaal staan te roken. We willen studenten en docenten ook ondersteuning aanbieden om te stoppen met roken.’’

Quote

We moeten natuurlijk ook zien te voorkomen dat straks onze leerlingen even verderop in de wijk allemaal staan te roken

De Leijgraaf

ROC de Leijgraaf in Cuijk, die andere mbo-school in deze regio, is naar verwachting binnenkort ook een rookvrije school. ,,We willen graag een rookvrije school worden. De hierover geschreven beleidsnotitie wordt tijdens het eerstvolgende overleg met de studentenraad besproken’’, reageert een woordvoerster. Ook in Cuijk zal de school tot goede afspraken moeten komen, omdat evenals het ROC in Boxmeer de school midden in een woonwijk staat. 

Middelbare scholen

Volledig scherm
Roken wordt in het onderwijs aan banden gelegd. © Thinkstock

Het Elzendaalcollege in Boxmeer en Gennep is van de middelbare scholen in het Land van Cuijk en Gennep het langst rookvrij: sinds het schooljaar 2015-2016. Op de locaties van Metameer in Stevensbeek en Boxmeer mag sinds vorig jaar zomer niet meer gerookt worden door leerlingen en personeel. 

Het Merletcollege, met scholen in Cuijk, Grave en Mill, kent nu ook 'rookvrije schoolpleinen', laat rector Paul Metzemaekers weten.

Op het schoolplein een sigaretje opsteken is vanaf 2020 in ons land verboden. Dat is het gevolg van een aangenomen voorstel van de Christenunie in de Tweede Kamer begin vorig jaar. Dit moet gezond leven promoten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland