Volledig scherm
Topkok Martien Bos in zijn Lindense smaakcentrum in 2014. © Theo Peeters

Snel meer smaakcentra voor kinderen

LINDEN/ LANGENBOOM - De regio krijgt er de komende jaren snel veel meer smaakcentra bij waar kinderen gewezen wordt op het belang van gezonde voeding. Boxmeer en Cuijk (in Linden) hebben er al een, na de komende zomer is er ook eentje in Langenboom. 

Dit smaakcentrum komt in kookschool Het Mo'Ment en is voor kinderen van basisscholen in de gemeenten Mill en Sint Hubert en Grave. 

Koninklijk huis

Het smaakcentrum is een initiatief van de Lindense kok Martien Bos. De topkok die ook kookt voor de Oranjes, het koninklijk huis, wil, bijgestaan door tientallen getrainde vrijwilligers met een passie voor koken, veel meer kinderen voedingsbewustzijn bijbrengen. Ook in Langenboom zal de Lindenaar vanaf het eerstvolgende schooljaar, steeds groepen van dertig kinderen uit de groepen 7en 8 leren koken in een mix van theorie- en praktijklessen. 

In de zomer van 2014 begon Bos in Linden met zijn eerste smaakcentrum om zo extra aandacht te schenken aan gezonde voeding en om overgewicht bij de jeugd helpen tegen te gaan. In Boxmeer onderwijst hij al twee jaar kinderen in cultureel centrum De Weijer. 
In het Cuijkse smaakcentrum in gemeenschapshuis De Burcht in Linden verzorgt Bos jaarlijks voor ongeveer 450 kinderen kooklessen. In Boxmeer voor meer dan vijfhonderd. Met de GGD Hart voor Brabant zijn de theorielessen op poten gezet. 

McDonald's

Bos: ,,Voedingseducatie is tegenwoordig superbelangrijk. Kinderen weten niks meer van voeding. Ik wil ze onder meer leren hoe ze etiketten op producten moeten lezen. Zodat ze zelf verantwoorde en bewuste keuzes kunnen maken. Ik vind dat ik hierin een sociale verantwoordelijkheid heb. Ongezonde voeding moet weg uit de schappen. De verleiding is natuurlijk groot om snel even bij McDonald's naar binnen te gaan en dingen te eten die niet goed voor je zijn.’’

Bos kreeg eerder deze maand nog uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim van de provincie Brabant uitgereikt. Als blijk van waardering voor zijn inzet op voedingsgebied. Ook gemeenten zien financieel het nut ervan in. Zo beloonde Cuijk bijvoorbeeld Bos' initiatief eerder dit jaar nog met een waarderingssubsidie van in totaal 8,5 mille voor dit jaar en in 2018 en 2019. 

Ook Gennep

Na Langenboom medio 2018 volgen mogelijk Gennep, Veghel en Oss. ,,In die gemeenten lopen al gesprekken voor smaakcentra’’, bevestigt Bos. ,,We willen toe naar meer dan tien smaakcentra in het noordoosten van Brabant en in de kop van Limburg. Uiteindelijk moet dit, zo wil ik, landelijk opgepikt worden.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland