Volledig scherm
Drukte op station Boxmeer dit najaar. © Ed van Alem

Snellere Maaslijn een jaar later klaar dan gepland

CUIJK - Vervoerder Arriva kan pas in 2021 met nieuwe, snellere elektrische treinen rijden over de Maaslijn tussen Roermond, Boxmeer, Cuijk en Nijmegen. Dat is een jaar later dan gedacht. 

De aanleg van bovenleidingen en stukken dubbel spoor is vertraagd door de aanhoudende discussie over de bouw van een station in Grubbenvorst.

Gevolg is dat de opgeknapte oude Veolia-diesels een jaar langer blijven rijden op het traject, terwijl Arriva al nieuwe elektrische treinen heeft besteld. Of dat tot schadeclaims gaat leiden, kan het bedrijf nog niet zeggen. Verantwoordelijk gedeputeerde Hubert Mackus zegt in goed overleg met Arriva te zijn over de vertraging.

Tweede Kamer

De provincie komt 10,7 miljoen euro tekort voor de bouw van station Grubbenvorst. Dat geld moet het Rijk bijleggen, vindt de provinciale politiek. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven liet recent echter aan gedeputeerde Mackus weten dat ze de hand op de knip houdt. Mackus wilde het station om die reden schrappen, maar werd teruggefloten door Provinciale Staten. Die hopen dat de Tweede Kamer eind deze maand tijdens de behandeling van de spoorbegroting alsnog geld vrijmaakt voor het station.

Volgens CDA-Statenlid Jeu Titulaer zijn er signalen dat de Kamer op z’n minst een deel van het tekort wil bijlappen. Een meerderheid van Provinciale Staten vindt daarom dat Limburg die vergadering van de Kamer moet afwachten. Mackus snapt dat. „Maar die twee extra weken zorgen ervoor dat we het werk echt niet meer in 2020 klaar gaan krijgen. De planning was al krap. Die twee weken kunnen daar niet meer bij.”

Onderhandelingen

Als de Kamer geen geld vrijmaakt, wordt het station definitief uit de plannen geschrapt. Als Den Haag een ‘substantieel’ deel meebetaalt, is Limburg echter wel bereid de rest bij te leggen. Hoe hoog die bijdrage moet zijn, wil Mackus niet zeggen omdat hij dan de onderhandelingen verstoort.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Waar was aartsbisschop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis
  PREMIUM

  Waar was aartsbis­schop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis

  ROERMOND / UTRECHT - Tijdens een bijzondere viering vond zaterdagochtend de wijding van Harrie Smeets tot de nieuwe bisschop van bisdom Limburg plaats. Vijfentwintig bisschoppen uit Nederland, Duitsland, India en België waren getuige van deze bijzondere wijding. Aartsbisschop Wim Eijk, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, zou deze wijding eigenlijk moeten uitvoeren. Maar hij was er op deze dag niet bij. Waar was kardinaal Eijk?
 2. Verdachten illegale vogelhandel uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  Verdachten illegale vogelhan­del uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  DEN BOSCH / BOXMEER - De verdachten van het illegaal vangen, verhandelen en kopen van beschermde vogels in Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek in 2014, ontkenden deze week bij het gerechtshof in Den Bosch fel dat ze iets verkeerd hadden gedaan. ,,Ik heb bekennende verklaringen onder druk afgelegd”, stelde een 59-jarige man uit Afferden. De rechtbank had hem een celstraf van 8 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Maasland