Storm: schoolplein leeg, winkelcentrum op slot

videoBOXMEER - Takken versperren het fietspad bij Cuijk. Het pad is afgezet met roodwit lint. Even niet gebruiken. Jammer voor de fietsers maar de brandweer kan niet overal tegelijk zijn. Tientallen bomen gingen vandaag ten onder aan het geweld van de storm die over Nederland trok.

Buiten spelen is taboe voor kinderen van basisschool de Sprankel in Grave. Te gevaarlijk. ,,Er wappert en waait hier van alles", laat de school weten. Als de leerlingen van school naar de sporthal hadden moeten wandelen voor hun gymles, was die ook afgelast. ,,Maar toevallig hebben we vandaag geen gym."

In plaats van binnen blijven, is buiten blijven ook een oplossing. Dat advies viel te lezen op de deuren van het overdekte winkelcentrum De Kloostertuin in Boxmeer. Het was meer dan een advies: de deuren zaten potdicht vanwege panelen van de dakconstructie die aan het klapperen waren geslagen.

,,Enkele platen zitten flink los, we vinden het een gevaarlijke situatie", zegt Jan Berkvens van het bestuur van De Kloostertuin.

Gevolg is wel dat de winkeliers het zonder klanten moeten doen en dat kost ze geld. ,,Waarom laat je mensen niet op eigen risico binnen", stelt een ondernemer voor. Slecht plan, vindt Berkvens. Want stel het gaat compleet mis. ,,Het dak is nu onbetrouwbaar. Als de wind eronder slaat, gaat alles eraf."

Ook bij ZooParc Overloon waren bezoekers gisteren niet welkom. De dierentuin vond het uit veiligheidsoogpunt eveneens niet verantwoord de poorten te openen. 

In Beers kreeg Atanur Erkascan twee grote bomen tegen de voorgevel van zijn huis aan de Millseweg aan. ,,De brandweer was een boom aan het weghalen, toen de tweede omging'', vertelt hij, druk bellend om de schade zo snel mogelijk hersteld te krijgen. ,,Ik zat met de kinderen in de huiskamer toen ik de eerste boom, die aan de overkant van de weg staat, zag vallen. Ik schrok me kapot'', vertelt zijn vrouw. De bomen zorgden voor kapotte dakgoten, een gescheurde ruit, gebroken dakpannen en een gedeukt rolluik.

Volledig scherm
Op landgoed de Barendonk in Beers konden een kunstkoe en een boom niet tegen de harde wind. © Ed van Alem
Volledig scherm
Bij winkelcentrum De Kloostertuin gingen de deuren dicht. Wie al binnen was, kon nog even snel een boodschap doen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland