Volledig scherm
Station Gennep. © struikelstenen-gennep.nl

Struikelstenen houden Gennep blijvend alert

GENNEP - 22 Joodse inwoners van Gennep werden in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord. Vanaf zaterdag herinneren 22 struikelstenen in het wegdek aan deze slachtoffers. Struikelstenen markeren Genneps verdriet en houden de stad voorgoed attent. 

Het verhaal gaat dat de Joodse familie Kaufman het Genneps volkslied zong bij gedwongen vertrek uit hun stad. Op 9 april 1943 moesten de gezinsleden op last van de Duitse bezetter met de trein naar Vught komen om zich daar te melden. Zij zouden allemaal omkomen in het concentratiekamp. Net als 18 andere Joodse Gennepenaren die werden gedeporteerd.

Voor de woning waar de familie leefde, legt de Duitse kunstenaar Günter Demnig zaterdag vier gedenktstenen. Struikelstenen waarin de namen van de omgekomen slachtoffers  zijn gegraveerd. Ook staat opgetekend waar zij zijn vermoord.

Na een officiële plechtigheid komen op nog zeven andere plekken in de Niersstad Struikelstenen te liggen. Steeds op de locatie waarvan bekend is dat daar een of meer Joodse slachtoffers woonden. 

Gennep sluit met de struikelstenen aan bij een internationaal monument voor de Joodse slachtoffers. Er zijn inmiddels meer dan 23000 stenen geplaatst in Duitsland, Nederland, Polen, Oostenrijk, Tsjechië, en Hongarije. In Nederland werd de eerste struikelsteen gelegd op 29 november 2007 in de plaats Borne.

4 PORTRETTEN

Volledig scherm
Ellen Hoffmann. © struikelstenen-gennep.nl

Ellen Hoffmann (1919-1945)

Het fraaie mozaïekplein tussen het gemeentehuis en de bibliotheek van Gennep is naar Ellen Hoffmann vernoemd. Zij werd in 1919 in Goch geboren. In 1939 trouwde zij met Arthur van Leeuwen en ging in Gennep wonen. In 1940 werd hun dochtertje Anneke geboren. In de nacht van 8 op 9 april 1943 vluchtte zij uit angst voor vervolging met haar man naar Berlijn. Hun dochtertje gaven brachten zij op een onderduikadres onder.

Het echtpaar werd op 7 juni in Berlijn gearresteerd. Via Theresienstadt, Auschwitz, Bukolow wordt Ellen uiteindelijk naar concentratiekamp Gross Rosen in Polen gebracht. De reis per trein van Rogoznica naar Bergen-Belsen overleefde zij niet. Ze was 26 jaar toen ze het leven liet.

Volledig scherm
Jacob Kaufman. © struikelstenen-gennep.nl

Jacob (Jöbke) Kaufman (1890-1943)

Jacob Kaufman was de zoon van Abraham Kaufman en Johanna de Winter. Als jongeman van 18 richt hij samen met Thij van Bergen, Fren Roosenboom, Thij Timmermans en Antoon van den Donk op op 15 februari 1908 voetbalvereniging Vitesse op. Kaufman werd gekozen tot eerste vice-voorzitter van Vitesse. Jöbke, zoals hij genoemd werd, speelde zelf ook. Hij werd geroemd om zijn doelpunten.

Jacob Kaufman was slager van beroep die een zaak had in Gennep. Hij was de enige van zijn grote familie die na 1934 nog in Gennep woonde. Hij moest 9 april als Jood naar Kamp Vught. Na een korte tewerkstelling werd hij uiteindelijk naar vernietigingskamp Sobibor gebracht waar hij op 16 juli 1943 in de gaskamer stierf.

Volledig scherm
Josephina Bock. © STRUIKELSTENEN-GENNEP.NL

Josephina Bock (1879-1943)

Ze was de dochter van Isaak Bock en Sara Bock. Josephina werd geboren in Gennep op 13 november 1879. Het gezin groeide tot zestien kinderen. De slagersfamilie kwam oorspronkelijk uit het Duitse Uedem. Naar die plaats verhuisde de ongehuwde Josephina in 1925. Om in 1939 weer naar de Houtstraat in Gennep te komen. Daar woonde zij met haar zussen Bertha en Hedwig.

Op 9 april moest zij per trein naar Kamp Vught. Nog geen maand later werd zij naar Westerbork en even later naar vernietigingskamp Sobibor gebracht. Kort na aankomst werd Josephina Bock op 63-jarige leeftijd vermoord. Ook haar zussen Hedwig en Bertha en haar broer Max - die ook slager was - werden om het leven gebracht. 

Volledig scherm
Selly Andriesse. © STRUIKELSTENEN-GENNEP.NL

Selly Andriesse (1932-1943)

Selly Andriesse werd op 1 juli 1932 geboren als dochter van Harry Andriesse en Julchen Jakobsohn. Haar vader is het enige kind van Joseph Andriesse en Carolina Kaufman dat steeds in Gennep is blijven wonen. De anderen zwierven uit naar Duitsland, Amsterdam en zelfs Amerika. Harry is net als zijn voorvaderen veehandelaar. Zijn vrouw had sinds 1933 een manufacturenzaak op de Markt in Gennep. Selly werd op 9 april 1943 met haar ouders op transport gezet naar kamp Vught. Een maand later vertrok zij met het zogeheten kindertransport naar Westerbork en meteen daarna naar Sobibor. Daar werd het 11-jarige meisje op 11 juni in de gaskamer vermoord. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland