Volledig scherm
Tinie van den Heuvel met de in de Grotestraat in Cuijk gevonden zeldzame Romeinse scherf uit de eerste eeuw. © Theo Peeters

Stukje glas van 5 centimeter moet Cuijk op de (inter)nationale kaart zetten

CUIJK - Een stukje glas van slechts vijf centimeter gaat misschien straks zomaar als die ‘wereldberoemde’ scherf uit Cuijk de (digitale) geschiedenisboekjes in.

Het gaat om een in het oog springende, zeldzame blauw-witte scherf. Amateurarcheologen van Werkgroep Archeologie Cuijk doken die anderhalf jaar geleden op bij opgravingen in de Grotestraat in het centrum van Cuijk.

Promotie Romeinen

Tinie van den Heuvel en andere leden van de werkgroep zijn heel zuinig op de niet-alledaagse vondst. Want als het aan de communicatiestrategen van adviesbureau Di-visie uit Cuijk ligt, gaat deze scherf een belangrijke rol spelen in alle marketinguitingen ter promotie van het Romeinse verhaal van Cuijk. 

Di-visie heeft hiervoor in opdracht van de gemeente een plan van aanpak geschreven. Een ruim 800 vierkante meter groot Ceuclum Archeo Experience center moet over enkele jaren de trekpleister worden, als het aan Di-visie ligt. Dit zou moeten komen op de plek waar het castellum (fort) stond, op een steenworp van de voormalige kerktoren van Cuijk waarin nu nog museum Ceuclum zit. 

Toeristen en inwoners

Dit ‘belevings- en kenniscentrum’ is bedoeld voor zowel toeristen, inwoners, archeologen en wetenschappers. In een hypermodern museum met de nieuwste digitale technieken moeten, aldus de bedenkers, ook elders in het land opgeslagen Romeinse vondsten uit Cuijk een plek krijgen. Evenals delen van de Romeinse brug in Cuijk uit de vierde eeuw. 

De gemeenteraad bespreekt in het voorjaar het plan om het Romeins verleden van Cuijk nieuw leven in te blazen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Blik op het mogelijk nieuwe Romeins kwartier van Cuijk, met op de voorgrond de Maaskade. De blauwe kom rechts met gebouw eronder staat voor het Ceuclum Archeo Experience center. © artist-impression Di-visie/corporate identity & branding - Cuijk

Bratislava

,,De blauw-witte scherf is echt een bijzonder zeldzame vondst’’, aldus Van den Heuvel. ,,Deze scherf komt uit de eerste helft van de eerste eeuw en behoorde tot een glazen Romeinse ribkom. Wij zouden het een schaaltje noemen. Dit is in Venetië gemaakt van speciaal glas, toen het glasblazen nog niet bestond.’’
  
In een museum in Bratislava in Slowakije staat nog een volledig bewaard gebleven schaal. Van den Heuvel: ,,Die is daar in 1959 gevonden en is al die eeuwen daarvoor in tact gebleven, omdat die in een Romeins graf lag, als gift.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland