Volledig scherm
Deze kat in de opvang van HoKaZo oogt nog levendig genoeg. © Van Assendelft

Terugdringen van kitten-explosie kwestie van lange adem

UDEN - Steriliseren, castreren en chippen. Dat is het enige middel voor dierenasiels om de toevloed van grotendeels zieke en verzwakte kittens te stoppen. Een kwestie van een lange adem, want bij een grote dierenopvang als HoKaZo in Uden lijkt het aantal nog steeds te groeien. Hoog tijd voor een noodkreet op Facebook met enkele akelige foto’s van verwaarloosde en gewonde kittens.

De afgelopen jaren leek het volgens assistent-beheerder Ingrid Huisken van Hokazo de goede kant op te gaan met de toevloed aan kittens, maar dit jaar is volgens haar sprake van een ware ‘explosie’. 

 Dit jaar heeft HoKaZo 400 kittens opgevangen, terwijl de aanvoer doorloopt tot diep in het najaar. Gemiddeld komen er paar jaar 500 kittens binnen.  Het werkgebied van stichting HoKaZo beslaat de gemeenten Uden, Veghel, Schijndel, Boekel, Grave, Mill en St. Hubert, St. Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Sint Michielsgestel, Sint Oedenrode en Bernheze.

Meer dan 3.000 zwerfkatten

Via de 25 dierenasielen die onder de vlag van de landelijke Dierenbescherming opereren komen jaarlijks in Nederland zo’n 3.000 zwerfkatten en kittens binnen. Maar het echte aantal ligt misschien wel meer dan twee keer zo hoog, gezien het nog eens zo grote aantal onafhankelijke dierenasiels en particuliere kattenopvang.

Ook bij Dierenopvang Maasland in Oss, werkzaam voor de gemeenten Oss en Landerd,  zien ze deze zomer wel meer kittens binnenkomen. Toch is de situatie daar minder nijpend. Volgens medewerkster Sandra van Rooij heeft dit vooral te maken met de beschikbaarheid van maar liefst 35 gastgezinnen waar Maasland kittens naar kan doorschuiven. 

Volledig scherm
Een volwassen kat in een bench in HoKaZo. © Van Assendelft

Landelijk gebied

Volledig scherm
Ontstoken oogleden die misschien leiden tot de noodzakelijke amputatie van een oog. © HoKaZo

Behalve door het langdurige mooie weer kan Ingrid van Hokazo de gegroeide toevloed van kittens ook niet verklaren. Poezen zouden vanwege het warme weer wat gemakkelijker naar buiten worden gedaan en daar voor nakomelingen zorgen. De woordvoerster van de Osse dierenopvang houdt het ook op de lange zomerperiode als oorzaak: ,,Voorheen wierpen katten jongen van juni tot pakweg oktober, maar door het weer gaat dat nu het hele jaar door.’’ 

De medische zorg voor de vaak onverzorgde en gewonde dieren begint nu ook steeds meer in de papieren te lopen. Elke kat die binnenkomt krijgt in ieder geval behalve de noodzakelijke medische verzorging in ieder geval ook een chip geïmplanteerd en wordt gesteriliseerd of gecastreerd, ofwel 'geneutraliseerd' zoals dat in Oss zeggen. Gegadigden dienen daarom daarna 120 euro af te rekenen voor een kat. Zelfs met een kater - castreren is goedkoper dan steriliseren - komt de dierenopvang daarmee maar nauwelijks uit de kosten. 

De kosten die echter gemaakt worden voor ongechipte en dus niet-geregistreerde katten, ook de zieke en gewonde exemplaren, kunnen nergens op verhaald worden. Het ene katje met de ontstoken ogen dat afgelopen week met het nestje van vier werd gevonden, zal hoogstwaarschijnlijk een oog moeten gaan missen. HoKaZo zal daarvoor de dierenartsenrekening moeten betalen.

Kattenjacht

Quote

Barbaarse huiskatten­jacht heeft veel dierenleed en verdrieti­ge baasje tot gevolg

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft vorige week nog Kamervragen gesteld over de meest ingrijpende manier die wordt toegepast om aan de kattengroei een halt toe te roepen: afschieten. Tot 2013 deden nog zeven provincies dat, met jaarlijks tussen de 8.000 en 13.500 gedode katten tot gevolg. Daarna gingen alleen Utrecht en Friesland er mee door. 

De PvdD wil nu een landelijk verbod op deze ‘barbaarse huiskattenjacht die veel dierenleed en verdrietige baasje tot gevolg heeft’.  Volgens de partij worden in andere provincies al ‘succesvolle, diervriendelijke alternatieven’ toegepast. Eén daarvan is de methode waarbij katten worden gevangen, gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt en teruggeplaatst op de plaats waar ze zijn gevonden. Zo zou de kattenpopulatie geleidelijk op een natuurlijk manier teruglopen. Het liefst nog in combinatie met de verplichte registratie en het chippen van katten, wat nu alleen voor honden geldt.

De woordvoerders van de opvangen in Uden en Oss onderstrepen dit,  ze passen deze strategie toe en hebben het aantal aangetroffen en ingeleverde kittens de afgelopen tien jaar wel degelijk zien teruglopen. Tot deze lange en warme zomer uitbrak. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland