Volledig scherm
Gedeputeerde en wethouder verrichten afgelopen voorjaar nog de aftrap voor aanleg van de randweg bij Haps. © DG

Toch eerder over hele randweg Haps

HAPS - Verkeer kan toch eind dit jaar nog, eind december, al over de hele 4,5 kilometer lange randweg zuidelijk van de kern Haps rijden. Dit betekent dat het dorp Haps sneller dan tot voor kort nog verwacht, verlost wordt van onder meer al het doorgaande zware vrachtverkeer op de N264, tussen A50 en A73.

Een kanttekening wil de Cuijkse verkeerswethouder Gerard Stoffels nog wel maken. ,,Let wel, dit is volgens het meest optimistische scenario.’’ Ook moet Koning Winter dan niet vroeg ons land binnenvallen met een vorstperiode. 

Akkoord

Enkele maanden geleden verkondigden de gemeente Cuijk en de provincie Brabant als wegbeheerder nog dat pas in de loop van 2018, in elk geval voor de zomer, over de hele zuidelijke lus van 4,5 kilometer om de kern Haps heen gereden kon worden. 
Dat het nu zeer waarschijnlijk toch sneller kan, komt omdat de provincie Brabant als wegbeheerder nu ook een financieel akkoord heeft bereikt met de laatste vier (agrarische) grondeigenaren van wie nog percelen nodig waren om aanleg van de hele randweg snel mogelijk te kunnen maken. 

Volgens wethouder Stoffels staat de officiële oplevering van de randweg gepland voor het komende voorjaar. Kosten van aanleg van dit stuk nieuwe weg bedragen 17 miljoen euro.
Door de randweg moet het in Haps 'leefbaarder' en verkeersveiliger worden. Over de nieuwe randweg rijden in 2020 zeker 13.000 voertuigen. Ter vergelijk: op de huidige N264 door de Hapse dorpskern reden ruim vijf jaar terug dagelijks nog zo'n 10.000 voertuigen. 

Kerkstraat

Het eerste stuk randweg, bij de afrit Haps tussen bedrijventerrein Laarakker en de A73, is al enkele maanden klaar. In Haps zelf gaan ze zich de komende tijd met de gemeente Cuijk buigen over hoe de Kerkstraat, de doorgaande weg door het dorp, opnieuw in te richten nu het vele doorgaande (vracht)verkeer straks over de randweg behoort te rijden. Er komen de komende maanden onder meer bijeenkomsten waarop inwoners mogen meepraten over de Kerkstraat-nieuwe-stijl.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maasland