Volledig scherm
Onderweg van Amerika naar Nederland moet de F-35 bijgetankt worden. Op Volkel landen vanavond twee van deze toestellen. © Luchtmacht

Twee F-35's onderweg naar Volkel voor Luchtmachtdagen

VOLKEL - Twee Nederlandse F-35's, ook wel bekend als JSF, zijn vanuit Amerika onderweg naar Nederland. Ze worden later vandaag op vliegbasis Volkel verwacht waar ze hun opwachting maken tijdens de Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag worden gehouden.

Eigenlijk zouden de straaljagers gisteren arriveren, maar door een kapot tankvliegtuig werd de vlucht naar Nederland uitgesteld.

De komst van de twee F-35's werd donderdag officieel bevestigd door de Luchtmacht. Voor die tijd waren er al volop geruchten en officieuze meldingen maar die wilde de Luchtmacht niet bevestigen. 

De aankomst van de F-35's op Volkel trekt naar verwachting vanavond veel spotters en kijkers naar de vliegbasis. De politie is ingelicht om het verkeer in de gaten te houden. De vaste spottersplaatsen zijn vanwege de Luchtmachtdagen al enige tijd afgesloten en langs de N264 tussen Uden en Haps geldt een stopverbod. 

Belevingsvluchten 

De F-35 is de opvolger van de huidige F-16. Nederland heeft 37 van deze toestellen gekocht die vanaf volgend jaar op Leeuwarden gaan vliegen. Volgens planning worden een jaar later de F-35's ook op Volkel gestationeerd. Vooraf waren er veel zorgen over het extra lawaai dat deze straaljagers zouden maken. 

Drie jaar geleden kwamen de toestellen al even naar Nederland om Volkel en Leeuwarden tijdens zogeheten belevingsvluchten te laten ervaren wat het verschil is met de F-16. De voorzichtige conclusie toen: ‘Het geluid is zwaarder en harder dan van een F-16'.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland