Volledig scherm
Residence Heijendael aan de Schaafsebosweg in Heijen. © Theo Peeters

Twijfels over aanleg van 'Polencamping' voor 650 man in Heijen

HEIJEN - Moet er een woonpark komen voor 650 buitenlandse werknemers op Résidence Heijendaal in Heijen? De eigenaren van het recreatiepark - de vroegere, beruchte camping Bos en Heide - hebben daarvoor een plan ingediend. Genneps burgemeester Peter de Koning waarschuwt dat een dergelijk woonpark de veiligheid van het gebied in gevaar brengt. 

Op park Résidence Heijendaal zouden 130 chalets moeten komen te staan. Per woning kunnen vijf arbeidsmigranten gehuisvest worden waarmee maximaal 650 mensen onderdak krijgen.

Quote

Navraag leert dat mensen niet willen investeren in een recreatie­ve woning op Résidence Heijendaal vanwege de slechte naam van het park uit het verleden

Adviseur Roy Barthen

Rendabel
Volgens het echtpaar dat het park drie jaar geleden overnam, is het voor recreanten niet rendabel te maken.  ,,Vanwege de slechte naam die de locatie ondanks de nieuwe naam nog steeds heeft’’, legde hun adviseur Roy Barthen maandagavond uit aan de Gennepse politiek. 

,,Het hele park is opgeknapt en er ongeveer de helft  van de 96 chalets is gebouwd. Op het park is met alle middelen en financieringen getracht het park nieuw leven in te blazen en dit is niet gelukt. De recreanten laten het afweten. Navraag leert dat mensen niet willen investeren in een recreatieve woning op Résidence Heijendaal vanwege de slechte naam van het park uit het verleden.’’

Niet in de wijken

Barthen probeerde aan de Gennepse gemeenteraad uit te leggen waarom een woonpark speciaal voor arbeidsmigranten nodig is. ,,In de regio is behoefte aan 1.500 plekken voor buitenlandse werkers. Arbeidsmigranten die in de buurt werken bij bedrijven. Als ze voor kort verblijf komen, kunnen ze beter op het park met twee beheerders erbij. Ook of mensen er niet te lang wonen. We hebben vergelijkbare parken in Zeewolde van 600 en 800 bewoners. Dat werkt daar heel goed.’’

Waarschuwing

De Residence heeft nu al toestemming om 96 chalets te plaatsen voor een recreatief park. Voor een woonpark is een nieuwe vergunning nodig. Burgemeester De Koning stuurde de lokale politici een memo voorafgaand aan de vergadering waarin Heijendaal kwam pleiten voor zijn plan. 

Daarin waarschuwde hij dat de provincie het huisvesten van arbeidsmigranten op campings en bungalows in beginsel afraadt. ,,Het geconcentreerd en gescheiden huisvesten van een groot aantal arbeidsmigranten heeft naar verwachting een negatieve impact op de openbare orde en het gevoel van veiligheid in de omgeving. En kans op aanzuigende werking op migranten die zich bezighouden met illegale en criminele activiteiten.’’

Onderzoek

Wethouder Peter Lucassen liet weten dat Gennep een onderzoek doet naar de behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten, bijvoorbeeld van Poolse werknemers van logistiek bedrijf Arvato in Heijen. Frank Pubben (D66) wees erop dat in de kern Gennep nu al diverse woningen zijn verschillende Poolse werknemers wonen. 

Adviseur Barthen stelde voor om een tijdelijke vergunning voor tien jaar te geven voor het woonpark. Burgemeester De Koning maakte duidelijk dat handhaven en aanpassen van een vergunning na jarenlang gedogen erg moeilijk zou worden voor Gennep. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland