Volledig scherm
© Facebook

Van megafraude Gennep verdacht paar langer in voorarrest

GENNEP - De 81-jarige Herman van O. en zijn 61-jarige echtgenote Chun L. blijven 45 dagen langer in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Bosch vrijdag besloten. Beiden worden er van verdacht voor ruim 41 miljoen euro gefraudeerd te hebben. 

Het stel werd drie weken geleden aangehouden in hun bedrijfsgebouw in Gennep op verdenking van grootschalige belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en illegaal bankieren. 

Het echtpaar zit in beperking. Dat betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld. Van O. handelt in afgedankte legervoertuigen en onderdelen daarvoor. L. verhandelt Chinese kunst. Familie en bekenden reageerden eerder verbaasd op de verdenkingen. Ze omschrijven Van O. als een 'lieve en nette man'. 

Panampapers

De opsporingsdiensten kwamen het stel op het spoor bij de aankoop van een jachthaven in Loosdrecht, waarbij de financiering vraagtekens opriep. Ook komen beide namen voor in de Panamapapers, de gelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca. Dat zet vennootschappen op voor klanten op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast.

Geliquideerd

Dagblad De Limburger sprak vorig jaar in Gennep nog met de Taiwanese Chun L., naar aanleiding van de Panamapapers. Daarin stond dat zij eigenaresse was van Ocean Wide Finance Limited in Hongkong, dat ook een vestiging op de Maagdeneilanden zou hebben. ,,Ach meneer, dat bedrijf hebben we al jaren geleden geliquideerd. Je kunt wel allerlei constructies verzinnen, maar dat heeft geen zin’’, was haar reactie. ,,Uiteindelijk komt alles toch aan het licht’’

Ze ontkende destijds belastingen te ontduiken? ,,Ik heb geen inkomsten in Nederland. Ik woon officieel in Taiwan, krijg daar mijn salaris en betaal daar belasting.’’

Volledig scherm
Het stel handelde onder meer in onderdelen van legervoertuigen. © FIOD
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland