Volledig scherm
Overbezetting in de biggenstal. © Varkens in Nood

Varkens in Nood zet beelden van ellende in varkensstallen in Vianen online

VIANEN - Stichting Varkens in Nood maakt vandaag beelden openbaar van varkens die in slechte omstandigheden leven in varkensstallen in Noord-Brabant en Limburg. Daaronder zijn twee stallen in Vianen, in de gemeente Cuijk, en een stal in de gemeente Venray.

In de stallen in Vianen zitten te veel varkens bij elkaar in een hok, is een varken gefilmd met een aangevreten anus en een dier met een gezwel onder zijn kin dat zo groot is als een basketbal, zegt Frederieke Schouten van de stichting.

Volgens haar is degene die in de stallen gefilmd heeft tien dagen later nog terug gegaan. Dat leverde dezelfde beelden op. ,,Het dier met het gezwel liep nog steeds in de groep, maar het abces was geknapt en aangevreten. Dat was een grote bloederige bedoening. Er was verder niets aan de omstandigheden van de dieren veranderd. Daarmee werden de aangeleverde beelden interessant.’’

Quote

Wij vinden dat de overheid moet controle­ren. Die kan ook ingrijpen en boetes uitdelen

Frederieke Schouten

Heksenjacht

Het gaat in Vianen om stallen met duizenden dieren, aldus Schouten. Bedrijven van zeven tot acht stallen aan elkaar. Welke bedrijven het zijn wil Varkens in Nood niet zeggen om geen heksenjacht te ontketenen.

De beelden zijn gemaakt door stiekem de stallen in te gaan. Dat kan volgens Schouten, die zegt tot 2014 varkensdierenarts te zijn geweest, omdat staldeuren vaak open staan. Wie de undercoverbeelden gemaakt heeft is niet bekend. ,,Ze zijn ons door een tussenpersoon aangeleverd. Maar doordat namen op staldeuren zijn gefilmd, er coördinaten zijn bijgevoegd en er een datum zit op de foto's kunnen we zien dat de beelden daar vandaan komen.’’

Tekst gaat onder de video verder (Pas op: videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Dode biggen

De foto's en video's zijn geschoten tussen augustus en december 2017 in meerdere stallen in Noord-Brabant en Limburg. Daarbij werden volgens de stichting smerige hokken, dode biggen tussen levende dieren, varkens met verwondingen, abcessen en ontstekingen, huidaandoeningen of neurologisch letsel aangetroffen. Ook was de luchtkwaliteit in de stallen vaak slecht. Dat levert allerlei gezondheidsproblemen op. Varkens in Nood brengt daarover tegelijkertijd een rapport uit en start een petitie die de overheid sommeert serieus werk te maken van controles. 

Schouten: ,,Er zijn wettelijk regels dat dieren die ziek zijn in een soort ziekenboeg, apart van de andere dieren, worden gezet. Ook als het dier het eigenlijk niet waard is. En de wet zegt dat dieren niet ziek mogen worden van hun omgeving.’’ 

Boetes uitdelen

Varkens in Nood zegt over de betreffende bedrijven een melding te hebben gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zelf de veehouders confronteren doen ze niet. ,,Ik weet ook niet of dat constructief is’’, zegt Schouten. ,,Wij vinden dat de overheid moet controleren. Die kan ook ingrijpen en boetes uitdelen.’’

De dierenbeschermingsorganisatie wil op deze manier zorgen voor een beter leven voor dieren in veehouderijen en wil de consument voorlichten zodat ze keuzes kan maken bij het kopen van vlees. 

De NVWA was gisteren niet bereikbaar voor commentaar en de vraag of er bij betreffende bedrijven zal worden gecontroleerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland