Volledig scherm
In veel gemeenten is het asfalt aan onderhoud toe. foto: GinoPress B.V. © GinoPress B.V.

Veel asfaltwegen in Land van Cuijk onder de maat

BOXMEER - Het onderhoud van de asfaltwegen in de gemeenten Cuijk, Grave en Mill is onder de maat. Dat kan geconcludeerd worden uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie Land van Cuijk. Alleen de wegen in de gemeente Boxmeer krijgen het predicaat voldoende.

Boxmeer stelt als enige gemeenten in het Land van Cuijk dat de wegen moeten voldoende aan de zogenaamde B-kwaliteit, voldoende. Daarvoor worden de normen van landelijk kennisplatform CROW gehanteerd. De andere gemeenten nemen genoegen met het onderhoudsniveau C, matig. D geeft achterstallig onderhoud aan. Boxmeer voldoet aan dat zichzelf opgelegde kwaliteitsniveau. In Cuijk, Grave en Mill lukt het niet om aan de lager gestelde eisen te voldoen.

De staat van de wegen in de gemeente Sint Anthonis kon onvoldoende worden vastgesteld door de Rekenkamercommissie. De laatst bekende wegeninspectie, door de eigen buitendienst van de gemeente uitgevoerd dateert van 2012. Van een in 2015 uitgevoerde inspectie zijn bij de Rekenkamer, ondanks herhaaldelijke verzoeken, niet bekend. Worden in Sint Anthonis de inspecties door de eigen buitendienst uitgevoerd, de andere gemeenten late dat doen door het IBN.

2,7 miljoen

Boxmeer heeft met 517 kilometer veruit de meeste wegen van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Van de 2,7 miljoen vierkante meter is volgens de Rekenkamer 5 procent aan onderhoud toe. In 2012 was dat nog 12 procent.

De staat van de wegen in Mill is het slechtst. Daar is op 17,2 procent van het asfalt sprake van achterstallig onderhoud. In Cuijk is dat percentage 16 en in Grave is bijna 12 procent van het asfalt in slechte staat. Binnen de gemeente Grave is 100 kilometer aan verharde wegen. Bijna de helft daarvan is asfalt. Het grootste deel bestaat uit klinkers. De staat van de wegen met straatstenen is in Grave wel voldoende.

Klinkers

Ruim de helft van de 257 kilometer wegen in Cuijk bestaat uit asfalt. Slechts 5 procent van de Cuijkse wegen bestaat uit klinkers. De staat daarvan is wel goed.

Het wegennet in Sint Anthonis is 230 kilometer lang. Daarvan ligt 178 kilometer in het buitengebied. Uit de cijfers van de gemeente blijkt dat, uit eigen beoordeling, bijna 100 procent van het wegennet in 2012 voldoende was. Overigens, zo laat de Rekenkamer weten, heeft de gemeente Sint Anthonis in 2012 besloten om het kwaliteitsniveau terug te brengen van niveau B (voldoende) naar niveau C (matig). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland