Volledig scherm
De politie na de inval in de woning in Cuijk, maart dit jaar. © SK-Media

Vier jaar cel geëist voor bezit 37 kilo cocaïne in Cuijk: ‘Ik had een ereschuld’

CUIJK - Een 38-jarige Cuijkenaar moet een celstraf van 4 jaar krijgen voor het verwerken en vervoeren van harddrugs en het bezit van ruim 37 kilo cocaïne.

Dat eiste het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag in Den Bosch. Politiemensen troffen de drugs, verborgen achter een paar schotten op de zolder van een woning aan het Patrijzenveld, aan tijdens een inval op 12 maart dit jaar.

Drugshandelaren

Quote

Ik kon hem niet laten stikken. Dat zou laf zijn

Verdachte

,,Ik had een ereschuld”, vertelde de verdachte in de rechtbank. ,,Een vriend had ooit mijn leven gered. In februari stond hij bij mij op de stoep. Hij had mijn hulp nodig.” De vriend was een grote partij drugs kwijtgeraakt en hij had problemen met de eigenaren.

Hij had de hulp van de Cuijkenaar nodig voor een plan om de drugshandelaren te misleiden. ,,Ik kon hem niet laten stikken. Dat zou laf zijn. Dat is de code van de straat.”

Druivensuiker

De vriend bracht eerst zakken met druivensuiker, een versnijdingsmiddel. Later bracht hij ook zakken met wit poeder en een persmachine. ,,Ik dacht dat het ketamine was”, zei de verdachte. Hij perste het spul samen met de druivensuiker tot blokken, die volgens het NFI slechts 5 procent cocaïne bevatten. De drugs waren door dat lage gehalte bewust ‘onverkoopbaar’, dacht de Cuijkenaar.

,,Mijn vriend zou de blokken afgeven. Hij zou daarna zelf de politie een anonieme tip geven.” Agenten zouden volgens hun plan de groep oppakken en de blokken in beslag nemen. De afnemers zouden er nooit achter komen dat de drugs van slechte kwaliteit waren. Maar agenten vielen op 12 maart al binnen op het adres in de Cuijkse wijk Padbroek en vonden de ‘onverkoopbare drugs’, verstopt achter een schot op zolder.

Versleutelde telefoons

Het Openbaar Ministerie was niet overtuigd door het verhaal van de Cuijkenaar. Er waren namelijk nogal wat andere zaken gevonden die erop wezen dat de man diep in de drugshandel zat. Hij had zelf een Volvo met een verborgen ruimte op de plek waar de airbag had moeten zitten.

In de woning in Cuijk stonden bovendien twee geldtelmachines prominent op het dressoir en agenten vonden er nog een weegschaaltje, versleutelde telefoons en contant geld.

De 24-jarige Rotterdamse vrouw van de Cuijkenaar wist volgens hem niets van de drugs. Zelf vertelde ze dat ze nooit had gezien dat er spullen lagen achter het schot: ,,Ik zou daar nooit durven kijken. Ik ben veel te bang voor spinnen.” 

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw een celstraf van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland